Cinci oferte pentru un sistem care va permite autentificarea cetățenilor în sistemele IT publice și private prin intermediul noilor cărți electronice de identitate. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate

Cinci oferte pentru un sistem care va permite autentificarea cetățenilor în sistemele IT publice și private prin intermediul noilor cărți electronice de identitate. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate
scris 2 dec 2022

Imprimeria Națională a primit cinci oferte în cadrul unei licitații pentru un sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private.

Viitorul sistem va fi utilizat pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate românești.

Urmărește-ne și pe Google News

Ofertele au fost depuse de Dataware Consulting, Orange România, Trencadis Corp și asocierile formate din Advice Information Technology (lider) și OSI Sistemske Integracije (Slovenia), respectiv Trans Sped (lider), BIT4ID (Italia) și Dendrino Solutions.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și a fost estimat la 22,87 milioane de lei, fără TVA.

Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan CITEȘTE ȘI Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan

"La nivelul central al sistemului informatic CEI (cartea electronică de identitate), componentele PKI (Public Key Infrastructure) vor asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea/identificarea unică a titularului de CEI în sisteme informatice ale MAI, precum și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private, pe baza certificatului menționat anterior, cât și pentru semnarea documentelor electronice de către titularul CEI în raport cu sistemele informatice ale MAI și cu sistemele informatice ale altor instituții publice, conform prevederilor legale în vigoare", scrie în caietul de sarcini al licitației.

TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate

O infrastructură de cheie publică (PKI) permite utilizatorilor de Internet și alte rețele publice să se angajeze în comunicare sigură, schimb de date și schimb de bani. Acest lucru se realizează prin perechi de chei criptografice publice și private furnizate de o autoritate de certificare.

"Pentru fiecare carte electronică de identitate se vor genera și informațiile aferente certificatului ce va fi înscris în suportul electronic al documentului", se mai spune în document.

Soluția furnizată va asigura gestionarea unui număr nelimitat de certificate, pentru 2023 fiind estimată emiterea a 3 milioane de certificate digitale.

Noua carte electronică de identitate (CEI) va înlocui treptat actualul buletin. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Un proiect pilot privind CEI a fost lansat la Cluj în data de 2 august 2021. Mai multe detalii AICI.

Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Românii vor putea alege și pentru buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le vor putea folosi și pentru a ieși din țară. Pentru a ieși din țară vor avea nevoie de un pașaport care va avea un cip.

viewscnt
Afla mai multe despre
licitatie
imprimeria nationala