Vladimir Prikryl, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Cehia și unul dintre cei care au conceput legea RCA în respectiva țară, spune că intervenția sau controlul statului asupra activității firmelor de asigurare nu face decât să crească birocrația și să înreguneze funcționarea sistemului. Legea din Cehia a fost luată ca model de ASF, care dorește însă un rol semnificativ pentru reglementator.
Cehia are una dintre cele mai bune legi din Europa în ceea ce privește asigurarea de răspundere civilă auto, denumită RCA în România. Pilonul pe care s-a bazat restructurarea pieței RCA din Cehia, în prezent una dintre puținele piețe de profil profitabile pentru asigurători, a fost constituirea Biroului Ceh al Asigurătorilor.
Acesta este un organism privat, format din toate firmele de asigurare care vând RCA în Cehia. Biroul este cel care administrează toate procesele în ceea ce privește asigurarea auto, începând de la subscriere și până la plata daunelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat ca model Cehia și propune, într-un proiect de lege, înființarea Biroului Național al Asigurătorilor Auto (BNAR), care ar urma să aibă aceleași sarcini cu corespondentul său din Cehia.
Noul organism va fi creat prin comasarea Fondului pentru Victimele Străzii cu Biroul Asigurătorilor Auto din România (biroul carte verde).
Diferența majoră, însă, este că ASF dorește să dețină controlul asupra acestui organism. Prikryl, unul dintre cei care au gândit legea în Cehia, spune, pe de altă parte, că tocmai independența Biroului a făcut ca țara sa să devină un exemplu pentru alte state.
“Sunt împotriva instituțiilor conduse de stat. Am experiențe proaste. Au tendința să creeze birocrație. De aceea am ales ca asigurătorii să conducă singuri acest birou”, a spus Vladimir Prikryl la o conferință a brokerilor de asigurare.
CITEȘTE ȘI Vorniceanu, ASF: În Germania, industria asigurărilor e stabilă pentru că nu au existat Astra sau CarpaticaPe de altă parte, secretarul de stat ceh arată că sistemul de la el din țară are o vulnerabilitate, aceasta constând în faptul că piața este supravegheată de banca centrală.
“La noi, organul de supraveghere este Banca Națională. Vă laud că nu aveți ca supraveghetor BNR. Ei urmăresc stabilitatea monedei și atunci ar interveni în piață în diverse forme. Este suficient un discurs negativ al guvernatorului ca piețele să o ia razna. Dacă BNR are ca rol stabilitatea monedei, nu poate să supravegheze piața în interesul consumatorilor. Noi nu suntem mulțumiți că supraveghetor este Banca Centrală. Soluția cu ASF este cea corectă”, a mai afirmat oficialul ceh.