Cauzele falimentului City Insurance: Creșterea accelerată a cotei de piață, comisioanele mari achitate brokerilor, pierderile generate de investițiile în active și de împrumuturile acordate societăților afiliate

Cauzele falimentului City Insurance: Creșterea accelerată a cotei de piață, comisioanele mari achitate brokerilor, pierderile generate de investițiile în active și de împrumuturile acordate societăților afiliate

Inquam Photos

scris 5 mai 2022

Creșterea accelerată a cotei de piață prin focus agresiv de vânzări, plata unui comision mare către brokeri, cedările în reasigurare, care se situau între 88% și 99,5%, și nerecuperarea sumelor din reasigurarea primelor cedate au fost cauzele care au condus, din punct de vedere operațional, la intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor.

De asemenea, investițiile în active corporale au generat pierderi semnificative, respectiv 42 milioane de lei până la acest moment.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, un alt motiv al falimentul companiei îl reprezintă pierderile generate de împrumuturile acordate de City Insurance, potrivit concluziilor unei analize preliminare realizată de CITR, lichidatorul judiciar al companiei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Astfel, compania este prezentată că a acordat împrumuturi către societățile afiliate, acestea având șanse reduse de recuperare. Soldul creditelor acordate se ridică la 82 milioane de lei.

City Insurance a achitat dobânzi de 114 milioane de lei pentru împrumuturile contracte, care s-au dovedit a fi fără substanță economică. În plus, compania a achitat către intermediari comisioane de 33 milioane de lei pentru împrumuturi prezentate acum de sursa citată ca fiind fără substanță economică.

Peste 1.600 de creditori s-au înscris la masa credală cu o expunere de peste 8 miliarde de lei. De asemenea, de la deschiderea procedurii, sunt peste 14.000 de litigii în fața instanțelor naționale și internaționale.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Următorii pași în procedura de faliment sunt adunarea creditorilor, întâlnire programată pentru data de 6 mai 2022, evaluarea patrimoniului, demersuri pentru recuperarea creanțelor și valorificarea activelor.

În septembrie 2021, ASF a anunțat a retras autorizația de funcționare și a constatat insolvența City Insurance, cel mai mare asigurător din țară în ultimii trei ani, cu peste 3 milioane de contracte, urmând să ceară instanței deschiderea procedurii falimentului.

La acea dată, disponibilitățile FGA atingeau suma de 622.877.207 lei.

Două luni mai târziu, ASF a estimat că valoarea despăgubirilor solicitate de către creditorii de asigurare ai City Insurance aferente cererilor de plată depuse până la în noiembrie 2021 a fost estimată la aproximativ 530 milioane de lei.

ASF a mai majorat cota de contribuție la FGA și cu ocazia falimentului Astra. Ulterior, a redus cota de contribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
citr
faliment