Camelia Enescu, director TAROM Turcia: Lângă aeroportul Ataturk, bărbați cu pistoale în mână trăgeau

Camelia Enescu, director TAROM Turcia: Lângă aeroportul Ataturk, bărbați cu pistoale în mână trăgeau
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 17 iul 2016

Camelia Enescu, director TAROM Turcia a povestit, într-un interviu acordat life.ro, citat de News.ro, despre cum a trecut de la starea de șoc la frică, despre cum este să te trezești în stradă printre tancuri, cum a scăpat în seara atentatelor din iunie de pe aeroportul Ataturk și cum se gândește la o relocare în România, mai ales că, spune ea, "a părăsit aeroportul cu aproximativ jumătate de oră înainte de atentate". Lovitura de stat de vineri de la Istanbul a găsit-o pe Camelia Enescu la birou și a gestionat situația aeroportului preluat de armată cu o echipă de trei oameni timp de 24 de ore.

"Dumnezeu mi-a arătat că mă iubește pe 28 iunie 2016! Și îmi pare rău că nu am reușit să mă gândesc mai profund la asta! Am părăsit aeroportul cu aproximativ jumătate de ora înainte! Uitându-mă la știri, am crezut că grozăviile văzute pe ecran reprezintă maximul groazei! M-am înșelat! A doua zi, la 5 dimineața, am simțit mirosul de carne arsă și am văzut cearcănele și privirea unor ochi adânciți în orbite  - ochii colegilor care scăpaseră ca prin minune! Am observat elanul tuturor de a spăla urmele și de a reconstitui totul, dar și disponibilitatea de a oferi informații: "aici i-a zburat capul unuia, iar piciorul la 50 de metri în partea cealaltă!” După același model, copilul meu era singur acasă profitând de disponibilitatea de timp pentru jocurile pe tabletă!", a povestit Camelia Enescu în interviul acordat life.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Camelia Enescu a lucrat la TAROM România, apoi a devenit directorul general al TAROM – biroul din Israel, pentru ca apoi, să devină director general TAROM Turcia.

Și-a sacrificat timpul petrecut alături de copil, a trăit mulți ani în Israel, apoi Turcia, iar fiica sa a fost crescută de bunici. "Prin ochii unei fetițe de 12 ani, lumea pare diferită și mirajul Turciei - țara cu vacanțe de vis și oameni lipicioși - țară în care ieri spunea că ar încerca să meargă la școală, se năruie subit: "Mami, m-am răzgândit, trebuie să plecăm de aici, iar tu vii cu mine! Ne ducem în țara noastră mică!” Uneori, maturitatea înghesuită în universul unui copil ne dă lecții, nu-i așa?", a mărturisit directorul TAROM, care explică în același interviu pentru life.ro ce s-a întâmplat în ultima lună, după atentatele de pe Ataturk.

Christian Tour, cel mai mare turoperator român: Pentru noi, noaptea trecută a fost una dintre cele mai mari crize din ultimii 20 de ani CITEȘTE ȘI Christian Tour, cel mai mare turoperator român: Pentru noi, noaptea trecută a fost una dintre cele mai mari crize din ultimii 20 de ani

"În religia musulmană înmormântarea are loc în ziua decesului, dacă acesta a survenit în cursul dimineții și a doua zi, în cazul în care acesta a survenit în cursul după-amiezei sau seara. Așadar, pe 30 iunie la prânz, cele 14 fotografii ale celor ce și-au pierdut viața în seara zilei de 28 iunie, fiind on-duty, au fost așezate pe un piedestal negru, sub un imens steag roșu cu chipul lui Kemal Ataturk, în proximitatea intrării în aeroport. Între timp, le-am numărat: sunt 16 fotografii acolo! Toate ecranele afișau o fundiță neagră pe fond alb, în locul numărului de zbor și al destinației, iar sute de angajați, altădată concurenți, stăteau umăr la umăr cu garoafe roșii în mâini și capetele plecate. După un discurs de câteva minute, sute de glasuri cântau hotărât și tare: <Nu te teme să primești în zori plutind, eternul drapel  (...); <Este steaua neamului meu, ea va străluci>; <Este al meu, aparține în exclusivitate națiunii mele!>”.

Camelia Enescu a vorbit și despre recenta lovitură de stat de la Istanbul. A lucrat 24 de ore nonstop și a gestionat cu bine criza, în contextul în care "compania TAROM a fost prima linie aeriană non-turcă care a operat pe aeroportul Ataturk după declanșarea loviturii de stat", așa cum a afirmat managerul.

"La ieșirea din parcarea aeroportului, drumul se îngusta având în față două tancuri ale armatei și o sumedenie de oameni înarmați lângă ele. Mi-au făcut semn să trec și, cu respirația oprită, m-am strecurat mai departe. Pe ambele străzi oameni cu bagaje, plase, copii stăteau uitându-se dezorientați. La prima intersecție, într-un întuneric beznă, câțiva bărbați alergând cu pistoale în mână trăgeau focuri de armă. Tocmai ce mă felicitam pentru că reușisem să înaintez, când am văzut în fața mea zeci de mașini care blocau drumul, iar parte a acestora încercau să întoarcă. Am urmat modelul și, încolonați, am întors pentru a o lua pe contrasens cu avariile pâlpâind. În final, am ajuns la timp pentru a fi la locul potrivit în decursul raidurilor aeriene, care au zgâlțâit serios pereții!", a descris admosfera Camelia Enescu.

Directorul TAROM Turcia a trecut prin multe experiențe care au marcat-o, care o fac să se gândească la o relocare în România. În Israel, la Tel Aviv, a trecut printr-o situație asemănătoare cu cea de pe Ataturk. "Am părăsit Shuka Karmel cu o oră înaintea unuia dintre atentate. Am fost convinsă că din acest punct de vedere situația va fi cu mult diferită în bine. Se pare ca m-am înșelat".  

"Am văzut, însă, și mii de oameni veniți în Istanbul în scop turistic, îngroziți, panicați, cu copii mai mici sau mai mari, ori copii plecați la olimpiadă fără părinții lor, blocați în aeroport, oameni cu probleme medicale, în situații delicate. În ciuda faptului că experiența m-a făcut adaptabilă în medii culturale diferite, nu reușesc să asimilez cultural posibilitatea decapitării unui om, pentru că are opinii diferite sau pentru că cel mai probabil a urmat un ordin", sunt cuvintele Cameliei Enescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
director
ataturk