Bruxelles-ul lansează două noi proceduri de infringement împotriva României și trece la etapa următoare în cazul altor două

Bruxelles-ul lansează două noi proceduri de infringement împotriva României și trece la etapa următoare în cazul altor două
scris 16 nov 2023

Comisia Europeană a deschis două noi proceduri de infringement împotriva României și a trimis Guvernului avize motivate pentru alte două cazuri de infringement, trecând la penultima etapă a procedurii, înaintea unei potențiale decizii privind acționarea statului în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

Astfel, Executivul UE a inițiat două proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către România, prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere, pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind spălarea banilor, respectiv a celor pentru gestionarea deșeurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia precizează că a identificat mai multe cazuri de transpunere incorectă a directivei privind combaterea spălării banilor, cu toate că România a notificat o transpunere completă a acesteia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul ia șefilor de instituții dreptul de a acorda drepturi salariale suplimentare față de cele prevăzute de lege CITEȘTE ȘI Guvernul ia șefilor de instituții dreptul de a acorda drepturi salariale suplimentare față de cele prevăzute de lege

“Transpunerea incorectă afectează, printre altele, aspecte fundamentale, cum ar fi existența unui regim de sancțiuni eficace atunci când se introduc date incorecte în registrul național al beneficiarilor reali”, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

În cazul normelor privind deșeurile, Comisia notează că deficiențele legislației române se referă la articolele legate de încetarea statutului de deșeu, de răspunderea extinsă a producătorilor, de derogarea de la modelul de partajare a responsabilității financiare și de măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deșeuri.

Totodată, Comisia a trimis României avize motivate pentru două proceduri de infringement lansate anterior, pentru netranspunerea normelor privind acțiunile în reprezentare pentru protecția consumatorilor și a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare.

România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să treacă la următoarea etapă a procedurii de infringement - în cazul avizelor motivate, aceasta este reprezentată de acționarea statului în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării, de obicei cu sume substanțiale.

De asemenea, Comisia a solicitat României, trimițând scrisori suplimentare de punere în întârziere, să remedieze deteriorarea unui corp de apă cauzată de construirea de centrale hidroelectrice mici și să respecte legislația UE în ceea ce privește poluarea atmosferică.

Executivul UE notează că primul program național al României de control al poluării atmosferice, prezentat în acest an, nu include suficiente măsuri pentru a asigura reducerile necesare ale emisiilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
infringement romania
scrisoare punere in intarziere
aviz motivat
directiva spalarii banilor
directiva ue deseuri