BRD - Groupe Societe Generale și Raiffeisen Bank Romania sunt interesate să furnizeze Poștei Române servicii de consultanță pentru o eventuală emisiune obligațiuni a companiei, stabilirea câștigătorului fiind programată pentru săptămâna viitoare, au declarat pentru Profit.ro reprezentanții operatorului poștal.
Potrivit caietului de sarcini, ofertanții trebuie să aibă experiență în analiza oportunității unei emisiuni de obligațiuni de către o companie cu capital majoritar de stat.
Câștigătorul procedurii de atribuire va furniza operatorului poștal un document care va include eligibilitatea, etapele necesare parcurgerii unei acțiuni de emisiune de obligațiuni, aspecte pozitive și negative legate de aceste acțiuni, precum și date legate despre capacitatea pieței de capital din România de a absorbi aceste titluri de valoare.
Criteriul de atribuire al contractului va fi prețul cel mai scăzut.
CITEȘTE ȘI Ministrul Comunicațiilor confirmă că se gândește să vândă acțiuni ale Poștei prin IPOPrin această procedură, Poșta Română își propune diversificarea surselor de finanțare a activității curente și a planurilor de investiții pentru anii următori.
În partea a doua a anului trecut, compania a inițiat două licitații pentru contractarea unor împrumuturi în sumă totală de 80 milioane de lei.
Pentru primul credit, în sumă de 20 milioane de lei, Poșta a primit oferte de la Banca Comercială Română (BCR), Bancpost și OTP Bank Romania. Pentru al doilea împrumut, ofertele se vor deschide în a doua parte a acestei luni.
De asemenea, compania negociază cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) contractarea unui împrumut de 100 milioane de euro, destinat susținerii investițiilor în modernizarea activității operatorului poștal național. Informația a fost publicată în premieră de Profit.ro în luna noiembrie a anului trecut.
CITEȘTE ȘI Poșta ar putea lua de la BERD un împrumut de 100 mil. euro pentru investiții în modernizarea activității companieiCu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta Română este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei (profit brut de 37,5 milioane lei), după mulți ani în care a înregistrat pierderi.
Pentru anul trecut, compania și-a bugetat un profit brut de doar 1,6 milioane lei.
Acționarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informațională, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.
Statul a încercat să vândă Poșta și a inițiat negocieri cu operatorul poștal belgian bpost, care nu a mai înaintat însă o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiuni, astfel că procesul de privatizare a fost, pentru moment, oprit.