Poșta Broker de Asigurare își propune intermedieri de 20 de milioane de lei în acest an

Poșta Broker de Asigurare își propune intermedieri de 20 de milioane de lei în acest an
scris 4 ian 2016

Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA) a urmărit în primul an de funcționare înființarea unei rețele de agenți la nivel național, prin acreditarea personalului din oficiile poștale urbane, și mai puțin volumul primelor intermediate, spune șeful companiei, Viorel Motoroiu, care estimează să ajungă în acest an la afaceri de 20 de milioane de lei, de la aproximativ 4 milioane de lei în 2015, când au fost vândute peste 20.000 de polițe.

"Anul trecut, obiectivul principal a fost înființarea rețelei de agenți la nivel național, prin acreditarea factorilor poștali. Marea provocarea a fost să selectăm și să pregătim peste 800 de oficianți, care au urmat cursuri de specialitate, dintre care aproximativ 500 au susținut examenul și 317 l-au promovat. Acești oficianți asigură, legal, servicii de intermediere în 220 de unități ale Poștei Române din mediul urban. O treime dintre oficianții acreditați au vândut deja o poliță", a declarat pentru Profit.ro directorul general al brokerului.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că procesul de acreditare va continua și în acest an, rețeaua de agenți urmând să ajungă la aproape 600 de oficianți și să acopere toate unitățile Poștei din mediul urban.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Cei care nu au promovat vor da din nou examenul, pentru că unii au picat sub linie. Pe măsură ce vor lua examenul, și numărul de oficii urbane deservite de personal acreditat în asigurări va crește. Vom iniția o campanie de marketing pentru a promova cele 220 de oficii poștale și pentru ofertarea asigurărilor generale în acestea. Lucrăm la conceptul de marketing", a spus Motoroiu.

Un alt canal de distribuție în care șeful PRBA își pune mari speranțe îl reprezintă factorii poștali, în număr de aproape 13.000, care vor fi implicați în procesul de vânzare a polițelor.

"Acești factori poștali ajung în fiecare locuință din România și prezintă încredere în rândul populatiei. Ei vor activa în calitate de recomandatori, nu vor subscrie polițe, ci vor prezenta polița și vor încasa prima de asigurare. Practic, poștașii vor face cash collections. Primele două proiecte pilot derulate în a doua parte a anului trecut au avut rezultate foarte bune", a afirmat Motoroiu.

Primul proiect pilot a vizat o asigurăre facultativă de locuințe, emisă de UNIQA Asigurări.

"Poștașul prezenta polița, clientul suna în call center-ul asigurătorului și solicita informații suplimentare. Dacă era de acord, asigurătorul trimitea polița clientului și poștașul încasa prima, contra unui comision. Pentru o perioadă de câteva săptămâni, în care poștașii au acoperit mai multe județe, rezultatele au fost foarte bune, fiind vândute și 800 - 1.000 de polițe pe zi. Proiectul a fost însă suspendat, în urma modificării Legii privind asigurarea obligatorie a locuinței, care obligă asigurătorii să verifice dacă proprietarul are sau nu poliță PAD. Nu știm dacă proiectul va fi reluat. Pe de altă parte, un astfel de proiect este o provocare și pentru asigurător. UNIQA nu se aștepta să subscrie atâtea polițe", a spus șeful brokerului.

În prima parte a lunii august, Poșta Română a anunțat că PRBA a început să intermedize două contracte de asigurare pentru persoane cu venituri reduse.

Denumită "Căsuța Poștală", prima polița era o asigurare de tip "property", diferită de cea obligatorie pentru locuință (PAD).

Riscurile asigurate includeau incendii, explozii, inundații casnice, pagube provocate de trăsnet, căderi de grindină sau de zăpadă, accidente auto și altele.

Asiguratul plătea 50 de lei/an, iar suma asigurată era de 5.000 de lei la prim risc, cu o sublimită de 1.000 de lei răspundere față de terți.

A doua poliță, dezvoltată în urma propunerilor factorilor poștali, spune Motoroiu, funcționează ca ajutor de înmormântare și acoperă atât decesul, cât și invaliditatea permanentă.

Statul acordă o indemnizație de 2.415 lei ca ajutor de înmormântare, dar suma nu acoperă cheltuielile necesare în astfel de situații, estimate la aproximativ 4.000 de lei.

Astfel, în schimbul unei prime anuale de 50 de lei, persoana desemnată de asigurat urmează să primescă o indemnizație de 2.000 de lei dacă se află într-una dintre situațiile de mai sus.

"În mediul rural, cele mai mari evenimente sunt nunta și înmormântarea. Factorii poștali spun că spaima oricărui sătean este imposibilitatea acoperirii cheltuielilor de înmormântare. Emisă de City Insurance, polița intermediată de PRBA suplimentează cu 2.000 de lei ajutorul de înmormântare acordat de stat. Brokerul a vândut și 200-300 de polițe pe zi. Proiectul este în derulare, dar polița va fi modificată pentru a introduce o perioadă de așteptare de 3 luni până la activare", a afirmat Motoroiu.

Brokerul vrea să intermedieze și polițe voluntare de sănătate, proiect care va fi pus în practică în acest an, iar în viitor și asigurări agricole și o poliță CASCO cu anumite excluderi.

"Încă nu ne-am înțeles cu asigurătorii, dar vrem să ieșim cu o poliță care va deconta o parte din cheltuielile de spitalizare. Nu avem polița finalizată, dar prețul trebuie să fie sub 100 de euro/an. Și în cazul acestei polițe, factorii poștali vor acționa ca recomandatori și vor încasa prima de asigurare", a spus directorul general al PRBA.

Potrivit datelor disponibile în revista "Poștașul", pentru fiecare recomandare finalizată cu subscrierea unei polițe "Căsuța Poștală", angajații operatorului poștal au fost recompensați cu 10 lei net.

Taxele și impozitele către stat, în valoare de 21,5% (16% impozit și 5,5% CAS), au fost reținute și plătite de PRBA, fără să implice vreo răspundere din partea poștașilor.

Cea mai bună vânzătoare a fost o poștăriță din județul Cluj, care a contribuit la încheierea unui număr de 100 de polițe pentru locuințe, ceea ce i-a adus un venit suplimentar de 1.000 de lei.

"În condițiile în care ambele canale de vânzări, prin oficii și prin factori poștali, continuă să se dezvolte în același ritm ca în 2015, estimez subscrieri totale de 20 milioane de lei pentru acest an, cu o contribuție importantă din partea factorilor poștali. Subscrierile din oficiile poștale vor ajunge la un nivel de minim două milioane lunar din a doua jumătate a acestui an, în principal în urma conversiei oficianților", a mai spus Motoroiu.

Lansarea PRBA a avut loc la finele lunii octombrie 2014, la o lună după ce brokerul a primit autorizația de funcționare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Societatea este controlată integral de Poșta Română.

În iunie 2011, Poșta Română a anunțat că va înființa o bancă și un broker de asigurări, scopul fiind utilizarea mai bună a rețelei de unități poștale și suplimentarea veniturilor operatorului, pe fondul contractării pieței de profil.

În primele nouă luni ale anului trecut, potrivit ASF, brokerii au intermediat 59,3% din primele brute subscrise de asigurători, de la 56,1% în septembrie 2014.

Datele ASF arată că pe această piață activează peste 600 de brokeri.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
broker
asigurari
estimare