Ministerul Comunicațiilor evaluează posibilitatea ca acțiuni ale Poștei Române să fie vândute printr-o ofertă publică de acțiuni (IPO), după procesul de privatizare eșuat anul trecut, a declarat, vineri, ministrul de resort, Marius-Raul Bostan, în subordinea căruia funcționează operatorul poștal. Varianta IPO a fost anunțată de Profit.ro în toamna anului trecut.
"Suntem deciși să lansăm un plan de restructurare și de management pentru o perioadă mai lungă, pentru a face din această companie una fanion a economiei. În același timp, evaluăm posibilitatea unui IPO, deoarece procesul de privatizare început a eșuat. O să încercăm să facem din această companie una publică. Statul va deține în continuare participații, dar trebuie să intre într-un proces de transparentizare și de întărire a managementului", a spus ministrul Bostan.
Statul a încercat anul trecut să vândă Poșta și a inițiat negocieri cu operatorul poștal belgian bpost, care nu a mai înaintat însă o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiuni, astfel că procesul de privatizare a fost, pentru moment, oprit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna septembrie, după eșuarea procesului de privatizare, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Poșta ar putea fi privatizată prin ofertă publică de acțiuni.
Compania este controlată de stat, prin Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.
Prima încercare de privatizare a Poștei a avut loc în mai 2013, dar atunci niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În perioada 2008 - 2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, însumează 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.
Pentru acest an, compania și-a bugetat un profit de doar 1,6 milioane lei.
Acționarii Poștei Române, Ministerul Comunicațiilor și Fondul Proprietatea, au decis recent că directorul companiei va avea posibilitatea să încaseze un bonus anual de aproape 154.300 lei (peste 34.000 euro) și un bonus trimestrial de 38.574 lei (circa 8.500 de euro).
Astfel de bonusuri sunt acordate în companiile de stat dacă sunt îndepliniți anumiți indicatori de performanță.