Phiilippe Lhotte, actualul director general BRD Societe Generale, va fi înlocuit cu prim vicepreședintele băncii rusești Rosbank, Francois Bloch. A doua bancă din România, după active, anunță și un profit net de 381 de milioane lei după primele șase luni ale anului, în creștere cu peste 63% față de S1 2015.
După trei ani în care Societe Generale nu a făcut nicio modificare la vârful celei de-a doua celei mai mari bănci locale, directorul general, francezul Philippe Lhotte a fost înlocuit.
Lhotte, 55 de ani, conduce BRD din octombrie 2012 și a venit din poziția de director executiv al subsidiarei Societe Generale din Bulgaria. Francezii l-au adus în România după ce fosta propunere, Alexandre Paul Maymat, venit din Camerun, s-a retras înainte să primească autorizarea de la Banca Națională a României.
CITEȘTE ȘI BCR reduce avansul la credite ipotecare, dar numai pentru case din anumite orașe. Care sunt localitățileÎn 2012 și 2013 BRD a făcut pierderi cumulate de 674 de milioane de lei, pe fondul creșterii costurilor cu riscul, după ce banca a fost nevoită să crească provizioanele pentru credite neperformante. În 2014 banca a revenit cu un profit modest de 43 de milioane de lei, dar în 2015 restructurările anterioare a portofoliului au adus un rezultat net de peste 445 de milioane de lei.
Potrivit surselor Profit.ro, ar urma să fie înlocuiți și ceilalți doi directori adjuncți francezi.
Didier Colin, 53 de ani, coordonează partea de risc din BRD din iunie 2013 și administra anterior riscurile pentru divizia internațională a Societe Generale – Europa Centrală și de Est.
Jean-Luc Grasset, 62, e cel mai vechi dintre francezii care pleacă, după șase ani în BRD, și a coordonat anterior afacerile Societe Generale în Egipt.
Rezultate bune după primele șase luni din 2016
Banca a anunțat astăzi venituri și profit în creștere după primele șase luni ale acestui an. Venitul net bancar al grupului BRD a crescut cu aproape 13% față de primul semestru din 2015, la 1,4 4 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI CEC Bank încearcă să atragă firme cu o campanie promoțională de crediteProfitul a urcat cu 63,5%, la 381 de milioane de lei în condițiile în care raportul cost/venit s-a îmbunătătățit cu 8 puncte procentuale iar rata creditelor neperformante a scăzut cu peste 14%.
BRD a continuat să crească în volume atât în ceea ce privește credite cât și în ceea ce privește depozitele. Banca franceză a reușit o creștere importantă, de aproape 7%, pe segmentul împrumuturilor pentru clienți corporativi mari.
“Rata creditelor neperformante a scăzut ca urmare a operațiunilor de ștergere de creanțe depreciate, la 14,4% de la 18,6% la 30 iunie 2015. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 72,8% la 30 iunie 2015 la 85,1% la 30 iunie 2016.În acest context, Grupul BRD a generat o creștere substanțială a profitabilității în prima jumătate a anului, ducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 12,1% față de 8,0% în semestrul I 2015. Excluzând elementele nerecurente, profitul net a crescut semnificativ, cu 29,6%. BRD și-a menținut un indicator de solvabilitate solid, depășind confortabil cerința reglementară. Rata fondurilor proprii totale a fost de 19,1% la nivel individual (conform Basel 3, luând în calcul filtrele prudențiale) la 30 iunie 2016, față de 16,3% la 30 iunie 2015.”, anunță banca.