BNR vede o creștere semnificativă a inflației pe termen scurt. Cursul de schimb trece de 4,63 lei/euro pe interbancar

BNR vede o creștere semnificativă a inflației pe termen scurt. Cursul de schimb trece de 4,63 lei/euro pe interbancar
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 nov 2017

Banca Națională a României prognozează o accelerare semnificativă a inflației pe termen scurt, ca urmare a influențelor pe partea de ofertă, urmată de o temperare în ultimul trimestru din 2018. Euro a trecut de 4,63 lei pe piața interbancară, după discursul guvernatorului Mugur Isărescu în care a prezentat decizia de politică monetară.

BNR menționează că a adoptat noul raport privind inflația, dar nu a publicat și noile estimări privind creșterile de prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News

“(…) față de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflației a fost revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt, aproape exclusiv ca urmare a acțiunii recente și anticipate a unor factori pe partea ofertei și ușor în sens  descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiecție”, potrivit comunicatului de presă de după ședința de politică monetară, în care Banca Națională a a îngustat cu 0,25 puncte procentuale la 1% coridorul simetric din jurul dobânzii cheie.

Abonament sau asigurare medicală? Dar dacă nu trebuie să alegi? Amândouă pot fi acum deduse din impozit CITEȘTE ȘI Abonament sau asigurare medicală? Dar dacă nu trebuie să alegi? Amândouă pot fi acum deduse din impozit

În precedentul raport, BNR estima o rată anuală a inflației de 1,9% la finele anului și de 3% la finele lunii martie din anul viitor.

Rata inflației a crescut la 1,77% în septembrie, de la 1,15% în august, peste nivelul prognozat de BNR de 1,6%. Creșterea inflației a venit din majorarea prețurilor la alimente și la combustibili, după creșterea cotațiilor internaționale și a accizei. Totodată, avansul are în spate și un efect de bază.

Instituția din Strada Doamnei arată că incertitudinile din țară sunt sporite de conduita politicii fiscale și de venituri, inclusiv de incertitudinile privind bugetul de stat pentru 2018, și de perspectiva creșterii prețurilor administrate, la gaze naturale și electricitate, și a celor volatile  la alimente.

Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat CITEȘTE ȘI Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat

Banca centrală a avut o politică monetară relaxată în ultimii ani, menținând dobânda cheie la 1,75%, dar cu o lichiditate amplă, care a dus multă vreme dobânzile din piața monetară interbancară la minime record, cu rate de sub 1%.

“În luna octombrie, condițiile monetare au fost mai puțin acomodative, date fiind ajustarea ascendentă semnificativă a cotațiilor relevante ale pieței monetare interbancare, precum și ușoara apreciere a leului față de moneda europeană”, se arată în comunicat.

FOTO România nu va avea oaia ca brand turistic, dar va avea lupul dacic ca logo pentru președinția UE CITEȘTE ȘI FOTO România nu va avea oaia ca brand turistic, dar va avea lupul dacic ca logo pentru președinția UE

Condițiile s-au schimbat începând cu această vară și mai accelerat din toamnă. Astfel, ratele ROBOR au crescut până aproape de nivelul dobânzii cheie, astfel că BNR a oferit băncilor lichiditate suplimentară prin operațiuni repo.

Banca centrală s-a confruntat și cu presiune pe cursul de schimb, pe care l-a ținut sub 4,59 lei/euro prin vânzări de valută. Dacă la cotațiile culese din piață de BNR la ora 13 cursul a stat mereu sub pragul de 4,6, în piața valutară interbancară perechea EUR-RON a crescut cu 1% azi și a depășit 4,63, fiind aproape de 4,64. În regiune, zlotul polonez și forintul maghiar au rămas neschimbate față de euro.

Isărescu a declarat că va exista o mai mare flexibilitate a cursului de schimb, în contextul în care banca centrală se va concentra pe dobânzi.

BNR remarcă o accelerare a creditului privat la 7,3% în septembrie raportat la aceeași lună din 2016, pe seama creșterii creditului în lei cu peste 17%. De altfel, ponderea împrumuturilor în monedă națională a crescut la 61,4%, “evoluție care certifică și asigură o mai bună transmisie a politicii monetare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie
politica monetara
cursul de schimb