Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare intră în acționariatul Piraeus Bank România cu o cotă de 19%. Fondul de investiții american J.C. Flowers & Co cumpărase recent banca de la acționarii greci.
J.C. Flowers primise acordul Băncii Naționale a României pentru achiziție la finele lunii iunie, fără ca BERD să fie anunțată printre acționari.
BERD achiziționează o cotă de 19%, în timp ce J.C. Flowers & Co. cumpără 76,1% din acțiuni, aceasta fiind prima investiție a fondului american în România. Restul de 4,9% din acțiuni vor fi achiziționate de conducerea băncii, potrivit unui comunicat al BERD.
„Noii acționari vor contribui cu resurse financiare și organizaționale, necesare extinderii operațiunilor băncii și a cotei sale de piață. Schimbarea acționariatului va contribui, de asemenea, la consolidarea sectorului financiar fragmentat din România”, precizează sursa citată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
J.C. Flowers a semnat pentru cumpărarea subsidiarei din România a Piraeus Bank, în decembrie 2017, după ce a eșuat să preia Piraeus, alături de Banca Comercială Carpatica în 2015.
Piraeus Bank are peste 300.000 de clienți, printr-o rețea de 100 de sucursale și agenții, cu peste 1.200 de angajați. La 30 septembrie 2017, Piraeus avea active de 1,5 miliarde de euro, după o reducere puternică a portofoliului în anii anteriori, banca fiind curățată de creditele neperformante în vederea vânzării.
În 2016, Piraeus a încheiat cu o pierdere de 31,5 milioane de lei, după un rezultat negativ de 252,5 milioane de lei în 2015.
Acționarii eleni au fost nevoiți să reducă expunerile din regiune ca parte a planului de bail out semnat cu autoritățile europene.
Fondul american J.C. Flowers are un capital de 15 miliarde de dolari, investit în 50 de companii în 17 țări în industrii precum cea bancară, de asigurare și reasigurare, precum și alte firme din domeniul finanțelor. Firma cu capital privat a lansat trei fonduri de plasamente private până acum, de la înființarea sa în 1998, de către bancherul J. Christopher Flowers, fost partener la Goldman Sachs.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în România. Până în prezent, în România, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în peste 400 de proiecte. Anul trecut, BERD a investit 550 de milioane de euro în țară. 93% din această finanțare a fost direcționată către sectorul privat.
BERD deține și o cotă de circa 11% din Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din sistem.