BCR, parte a grupului Erste, a revizuit pentru a treia oară începând cu luna iunie prognoza de creștere economică pe 2017. Ultima estimare arată un avans de 6,1% al produsului intern brut în acest an, față de estimarea de 5,5% din august, 5,1% în iunie și 4,3% anterior.
Economiștii BCR Cercetare pun rectificarea datelor privind avansul PIB pe seama unei producții agricole peste așteptări, care va avea o contribuție importantă la avansul economic.
“Pentru întregul an 2017 estimăm un impact pozitiv de 0,4 puncte procentuale asupra PIB provenind din producția agricolă record din sezonul toamnă-iarnă”, se arată într-un raport lunar al băncii.
Factori de creștere mai mare a economiei sunt și vânzările accelerate din comerțul cu amănuntul și a serviciilor prestate populației, precum și îmbunătățirea perspectivei în industrie.
BCR estimează că economia nu va mai menține același ritm și anul viitor, în condițiile în care Guvernul este presat pe partea de deficit să strângă mai mulți bani la buget, ceea ce înseamnă fie reducerea cheltuielilor, fie taxe și impozite mai mari.
“Scenariul nostru de bază în acest moment este că Guvernul va fi nevoit să adopte măsuri de corecție suplimentare pentru a evita derapajele de la nivelul bugetului, iar asta se va întâmpla în contextul unei erodări graduale a creșterii economice, pe care o vedem în încetinire anul viitor la 4,1%, de la un ritm 6,1% prognozat pentru acest an”, se arată în raport.
Ministrul Finanțelor a anunțat o nouă măsură pentru anul viitor, o taxă de solidaritate de 2% aplicată la fondul de salarii. Coaliția de guvernare PSD-ALDE a pus în spațiul public mai multe ipoteze de impozitare pentru anul acesta și mai ales pentru 2018, însă majoritatea au fost abandonate. Inclusiv split-TVA pare că nu se va mai aplica pentru toate firmele. Pe de altă parte, Finanțele au majorat accizele la carburanți în două rânduri în această toamnă pentru a crește încasările.
BCR avansează și un scenariu alternativ, în care creșterea din 2018 se va menține la peste 5%, dar îl consideră indezirabil, pe motiv că adâncește dezechilibrele deja create în ultimii doi ani.
“Experiența anului curent ne arată că o continuare a marșului triumfal al creșterii economice de peste 5% sub impulsul relaxărilor fiscale nelimitate pare un scenariu alternativ evident, dar după părerea mea indezirabil”, scrie Horia Braun, economistul-șef al BCR.
“Puteți să mă acuzați ca nefiind patriot, dar în viziunea mea, acest scenariu ne-ar aduce mai aproape de riscul unei aterizări dure, fiindcă ar însemna aproape invariabil o lărgire amplă a deficitului de cont curent, o inflație mărită în viitor, un curs mai slab, dar și dobânzi evident mai mari, dat fiind că BNR va trebui în acest caz să poarte întreaga povară a politicilor anti-ciclice”, adaugă economistul.
În termeni nominali, PIB ar trebui să crească de la 761 de miliarde de lei în 2016, la 840 de miliarde de lei în 2017 și la 899 de miliarde de lei în 2018, potrivit prognozei BCR.
PIB per capita ar avansa de la 8.600 de euro anul trecut, la 9.300 de euro la finele acestui an și la 9.800 de euro în 2018.