Avânt oprit: Proiectul de lege care elimină comisioanele bancare pentru majoritatea românilor, retrimis la comisii pentru redefinirea “consumatorilor vulnerabili”

Avânt oprit: Proiectul de lege care elimină comisioanele bancare pentru majoritatea românilor, retrimis la comisii pentru redefinirea “consumatorilor vulnerabili”
scris 30 oct 2017

Plenul Camerei Deputaților a retrimis la comisiile de raport proiectul de lege privind comparabilitatea conturilor de plăți, care introduce o serie de limitări pentru bănci în privința comisioanelor la conturi care pot fi percepute clienților, mai ales a celor definiți ca vulnerabili. Comisiile de buget-finanțe și industrii introduseseră un amendament prin care elimină, practic, orice comision pentru persoanele care câștigă sub două salarii minime pe lună.

Ioan Munteanu, deputat PSD, a declarat, de la prezidiul camerei decizionale, că proiectul, aflat pe ordinea de zi pentru adoptarea în procedură de urgență, trebuie retrimis la comisii în următoarele două săptămâni pentru un raport suplimentar “pentru că sunt câteva neclarități în ceea ce înseamnă vulnerabilitatea persoanelor”.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Plafonul de venituri lunare până la care consumatorii sunt considerați vulnerabili și scutiți de la plata comisioanelor bancare pentru conturi curente și tranzacții asociate a fost dublat la două salarii minime brute, prin decizie a deputaților din Comisia de buget, finanțe și bănci, ca amendament la proiectul de lege privind conturile de plăți și la propunerea Comisiei de industrii, după cum Profit.ro a scris AICI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Protecția Consumatorilor consideră ilegale comisioanele pentru retragerile de numerar de pe cardul de credit. A amendat CEC Bank CITEȘTE ȘI Protecția Consumatorilor consideră ilegale comisioanele pentru retragerile de numerar de pe cardul de credit. A amendat CEC Bank

Decizia deputaților a luat prin surprindere reprezentanții băncilor prezenți la ședința din 12 octombrie, care au protestat cu privire la faptul că Legislativul vrea să interzică comisioanele pentru circa 70% din populație.

Potrivit proiectului, băncile nu au voie să perceapă de la consumatorii vulnerabili comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți, pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Aceste conturi sunt definite drept conturi de bază, dar oferă aproape toate operațiunile necesare unei persoane fizice. Totodată, sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi comisionate la un nivel rezonabil.

Salariul minim brut pe țară este de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că în categoria consumatorilor vulnerabili ar trebui incluși cei care câștigă sub 2.900 de lei/lună, dacă proiectul nu este modificat de către comisie, deși asta pare că este intenția parlamentarilor. De la 1 ianuarie, salariul minim brut ar trebui să crească la 1.800 de lei, dacă Guvernul va merge înainte cu planul de a transfera contribuțiile angajatorului la angajat, ceea ce înseamnă că cei cu venituri de sub 3.600 de lei n-ar mai plăti comisioane.

Proiectul face referire doar la nivelul veniturilor persoanelor vulnerabile, fără a preciza dacă este vorba de sume nete sau brute.

Draftul de lege a fost elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), și reprezintă o transpunere a Directivei europene 92/2014, întârziată cu mai bine de un an. Comisia Europeană a cerut României, în iunie, să transpună reglementările și a dat un termen de două luni - expirat deja - până la trimiterea țării în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în procedura de infringement.

Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, transparența serviciilor și mobilitatea conturilor, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar, iar ANPC și Parlamentul au adăugat o serie de gratuități.

Senatul a decis că băncile nu mai pot percepe comisioane de interogare a soldului, iar Comisia de buget, finanțe și bănci din Cameră a decis că băncile nu pot percepe comisioane SEPA pentru tranzacțiile în euro mai mari decât cele în lei.

Totodată, și consumatorii care nu sunt considerați vulnerabili ar beneficia de “comisioane rezonabile” care să țină cont de nivelul veniturilor naționale și de comisioanele medii din piață. Aceștia vor beneficia și de gratuitate la deschiderea și închiderea conturilor.

Un articol spune că clienții băncilor vor beneficia de gratuitate și în ceea ce privește “serviciile care permit retrageri de numerar” de la bancomate și ghișeele bancare de pe teritoriul UE, fără a fi clar dacă acest lucru include operațiunea de retragere propriu-zisă a banilor. De altfel, băncile nu percep comision doar pentru că permit clienților să retragă bani din conturi, ci solicită astfel de compensații doar pentru fiecare retragere în parte.

Instituțiile de credit din România au redus sau chiar eliminat comisioanele pentru retragere de la bancomatele proprii în ultimii ani, iar unele bănci, precum ING și, mai nou, Alior Bank prin Telekom Banking, oferă retrageri gratuite la orice bancomat din lume în anumite condiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane bancare
conturi de plati
eliminare comisioane
consumator vulnerabil