Piața locală a asigurărilor generale și de viață a crescut în prima jumătate a acestui an cu 37%, nivelul primelor subscrise de companiile de profil atingând 8,76 miliarde de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Dacă ritmul de creștere se va menține până la finele anului, industria de profil va atinge venituri de peste 17 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro), cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani.
"Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 78% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 65% din totalul primelor brute
subscrise de societățile de asigurări în semestrul I 2022", scrie într-un raport al ASF.
Potrivit instituției, noul lider al industriei este Groupama Asigurări, urmat de Allianz-Țiriac si Euroins (fostul lider).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Subscrierile pe segmentul asigurărilor de viață au totalizat circa 1,5 miliarde lei, în creștere cu 11% față de perioada similară a anului anterior.
Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă și în semestrul I 2022, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 376 milioane lei, în creștere cu aproximativ 32% față de semestrul I aferent anului precedent, deținând o pondere de 4,30% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF.
Asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 140 milioane lei în semestrul I 2022, în scădere cu 33% față de aceeași perioadă din anul anterior (208 milioane lei).
Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în semestrul I 2022 în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 14 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 979 milioane lei (10% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 71% față de aceeași perioadă a anului 2021 (572 milioane lei).
"O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Deși se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piața RCA din România, primii doi asigurători continuă să dețină o cotă de piață semnificativă (circa 53%), însă în scădere față de perioada similară a anului anterior când primii doi asigurători dețineau o cotă de piață cumulată de peste 77%", se arată în document.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UNIQA Asigurări intră pe segmentul polițelor de garanții și vrea subscrieri de 3 milioane de euro în următorii trei aniDin totalul primelor subscrise de societățile de asigurare în perioada analizată (8,76 miliarde lei), primele subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 59 milioane de lei, reprezentând aproximativ 0,7% din volumul total al primelor subscrise, în scădere comparativ cu perioada similară din anul anterior (circa 184 milioane lei).
Despăgubirile brute plătite de societățile de asigurare pentru activitățile de asigurări generale și de viață (incluzând răscumpărările parțiale și totale și maturitățile) au înregistrat o valoare de circa 3,77 miliarde lei în semestrul I 2022, în creștere cu 2,8% față de perioada similară a anului anterior.
"Se observă că ritmul anual de creștere a despăgubirilor brute plătite (+2,8%) s-a aflat mult sub dinamicile întregistrate de primele brute subscrise, care s-au majorat cu 37% față de semestrul I 2021. Astfel, despăgubirile brute plătite de societățile (3,77 miliarde lei) au reprezentat circa 43% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul semestrului I 2022 (8,76 miliarde lei) în primele 6 luni ale anului 2022", se mai spune în raport.
CITEȘTE ȘI Înainte de a intra în România, Hellas Direct cumpără acțiuni la contracandidata sa pe piața elenăRata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (101,66%) în semestrul I 2022, în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în semestrul I 2021 (120,63%), în principal pe fondul scăderii ratei daunei.
În prima jumătate a anului, companiile de brokeraj au distribuit circa 74,4% din volumul total al primelor subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată de asigurările generale pentru care gradul de distribuție a fost de 86,9%.
Ponderea veniturilor din activitatea de distribuție de asigurări în volumul total de prime distribuite la nivelul pieței de brokeraj a fost de 16,3% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 15,4%, iar pe segmentul asigurărilor de viață fiind de 45,7%.
AICI mai multe detalii privind piața asigurărilor la 6 luni 2022.