Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Europa se pregătesc pentru eventualitatea unui Brexit fără un acord cu UE

Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Europa se pregătesc pentru eventualitatea unui Brexit fără un acord cu UE
scris 21 iul 2018

Autoritățile de reglementare a sectorului farmaceutic din Europa angajează personal și intensifică activitățile, în timp ce implicarea experților britanici în sistemul european de supraveghere a medicamentelor este în scădere, înaintea Brexit, transmite Reuters.

Cu toate că ieșirea Marii Britanii din Uniune Europeană va avea loc peste opt luni, britanicii nu au mai preluat proiectele a căror durată depășește data de 29 martie 2019 și se pregătesc să transfere evaluarea unor medicamente altor țări.

Urmărește-ne și pe Google News

Se creează în acest fel un deficit major, întrucât experții britanici efectuează circa o cincime din activitățile Agenției Europene a Medicamentelor, echivalentul UE al Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite.

În plus, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Îngrijirea Sănătății din Marea Britanie joacă un rol major în sistemul centralizat de supraveghere a medicamentelor din Europa, care se bazează pe recunoașterea reciprocă.

”Este un mare păcat că vom pierde expertiza britanică, care este foarte puternică. Este o mare provocare, dar nu voi spune că nu există cunoștințe suficiente pentru a o înlocui în restul rețelei”, a declarat Hugo Hurts, director general al Comisiei pentru Evaluarea Medicamentelor din Olanda.

Germania, Suedia și Olanda se află printre alți contributori mari la procesul de evaluare a medicamentelor din UE.

Agenția din Olanda a angajat deja peste o duzină de persoane, iar autoritățile de reglementare din alte state europene angajează personal.

În plus, autoritățile analizează cum poate fi realizată evaluarea medicamentelor de către echipe multinaționale, în loc de către o singură agenție.

În pofida unui vot al Parlamentului britanic din această săptămână, care cere participarea în continuare a Marii Britanii la rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor, nu există  nicio siguranță să se va ajunge la un astfel de acord.

Această incertitudine să adaugă unei lipse de claritate mai largi referitoare la relațiile viitoare ale Marii Britanii cu cel mai mare bloc comercial din lume, după ieșirea țării din UE, în martie 2019.

Producători mari de medicamente, între care GlaxoSmithKline și AstraZeneca, înregistrate în Marea Britanie, au cerut menținerea unor relații strânse între Marea Britanie și UE, după Brexit. Problema este importantă și pentru producătorii farmaceutici japonezi, care au sediile centrale europene în Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
brexit