Asigurătorul locuințelor din România și-a reînnoit programul de reasigurare. Cele mai puțin asigurate județe ale țării și care este dauna maximă posibilă în urma unui cutremur similar celui din martie 1977

Asigurătorul locuințelor din România și-a reînnoit programul de reasigurare. Cele mai puțin asigurate județe ale țării și care este dauna maximă posibilă în urma unui cutremur similar celui din martie 1977
scris 6 sep 2018

Societatea care emite polițe de asigurare obligatorie a locuinței, PAID, a reînnoit la 15 iulie programul de reasigurare pentru suma de 901 milioane de euro, cu posibilitate de extindere până la 920 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de asigurător în cadrul unei întâlniri cu presa.

Anterior, programul de reasigurare a avut o capacitate de 900 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit datelor companiei, reasigurătorii PAID sunt companii de profil cu rating de minimum “A-“.

Polița de reasigurare a fost intermediată de Guy Carpenter, Willis Re și AON Benfield.

ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB CITEȘTE ȘI ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB

”Acționarii PAID România continuă să susțină dezvoltarea și consolidarea Pool-ului. Credem în rolul social al asigurării obligatorii de locuință și este de datoria noastră, ca asigurători care activează în România, să facem tot ce putem pentru a crește nivelul de protecție prin asigurare al cetățenilor săi. Cu susținerea noastră, prin reinvestirea întregului profit în sustenabilizarea companiei, cu un program de reasigurare bine pus la punct și cu mult profesionalism în soluționarea daunelor, suntem convinși că nivelul de protecție prin asigurare a fondului locativ din România va ajunge acolo unde ne dorim cu toții”, spune Francois Coste, președinte al Consiliului de Administrație al PAID România.

La finalul lunii august, PAID avea în portofoliu 1,683 milioane de polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, cu 2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

PAID România simplifică procesul de despăgubire în cazul cutremurelor CITEȘTE ȘI PAID România simplifică procesul de despăgubire în cazul cutremurelor

Dintre acestea, 93,74% sunt aferente locuințelor de tip A și 6,26% locuințelor de tip B. 75,66% dintre polițe au fost încheiate în mediul urban și 24,34% în mediul rural.

Cele mai asigurate zone ale țării rămân București - 38,50% și județul Ilfov - 35,46%. După acestea, cele mai asigurate județe ale României după primele opt luni ale anului sunt Brașov - 34,16%, Timiș - 28,56% și Sibiu - 23,34%.

La polul opus, cel mai puțin asigurate județe ale țării sunt Olt - 7,81%, Vaslui - 7,83% și Gorj - 8,52%.

Potrivit datelor companiei, expunerea PAID la actualul portofoliu de polițe în vigoare este de 33 miliarde de euro. Dauna maximă posibilă în urma unui cutremur similar celui din martie 1977 a fost estimată între 500 și 800 milioane de euro, la actualul portofoliu.

Portofoliul PAID Romania a scăzut. Doar 20% din casele românilor sunt asigurate CITEȘTE ȘI Portofoliul PAID Romania a scăzut. Doar 20% din casele românilor sunt asigurate

Reprezentanții companiei spun că inundațiile din această vară au produs cele mai importante daune din ultimii ani care pot fi despăgubite în baza poliței de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).

“Din păcate, primele 8 luni ale acestui an «au fost cele mai bogate» în evenimente din istoria PAID, raportat la perioada similară a anilor precedenți. La data de 1 septembrie 2018, rezerva totală constituită pentru daunele provocate de inundațiile din această vară locuințelor asigurate prin PAD era de 3.063.178 lei, pentru un total de 740 de dosare avizate”, a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu.

Legislația obligă fiecare proprietar de locuință să încheie o poliță împotriva riscurilor catastrofice (cutremur, alunecări de teren și inundații) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

Valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro, în funcție de suma asigurată. Polițele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societate de asigurare înființată în septembrie 2009.

Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată CITEȘTE ȘI Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată

Cu toate că legea prevede amenzi de până la 500 lei pentru proprietarii care nu își asigură locuințele, PAID Romania avea un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare la finele anului trecut, în scădere cu 0,6% față de decembrie 2016, reiese din datele publicate de asigurător pe propria pagină web.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

Cei mai mari acționari ai PAID România sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Conducerea PAID are ca obiectiv, până în anul 2022, atingerea unui grad de cuprindere în asigurare PAD de 35-40%, care va fi atins atât prin acțiuni de informare și prezentare, dar și prin modificări legislative.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
pool
asigurari
locuinte
reasigurare