Asigurătorii vor cotiza lunar 0,25% din primele încasate, atât pentru asigurările generale, cât și pentru asigurările de viață, la Fondul de rezoluție a companiilor de profil, până la atingerea unui plafon de 50 milioane de lei, potrivit unui proiect de normă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
“Începând cu data intrării în vigoare a prezentei norme se stabilesc următoarele cote de contribuție datorate Fondului de rezoluție pentru asigurători (FRA), administrat de Fondul de garantare a asiguraților (FGA), de către asigurătorii, persoane juridice, autorizați de către ASF în conformitate cu Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, respectiv 0,25% cota de contribuție pentru asigurările generale și 0,25% cota de contribuție pentru asigurările de viață”, se arată în document.
Cotele stabilite se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurări directe, până când FRA va atinge un plafon de 50 de milioane lei.
Contribuția datorată FRA se virează lunar de către asigurători, în moneda națională, până în ultima zi lucrătoare a lunii următoare celei pentru care se face raportarea, în contul FGA, în calitate de administrator al FRA.
Potrivit Legii 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, disponibilitățile FRA vor fi utilizate pentru protejarea creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecție, protejarea fondurilor publice (prin reducerea la minimum a dependenței de sprijin financiar public), evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilității financiare a pieței de asigurări și asigurarea continuității funcțiilor critice.
În prezent, asigurătorii contribuie la FGA cu 1% din primele încasate din asigurări generale și cu 0,4% din primele încasate din asigurări de viață.
La finele anului trecut, FGA avea disponibilități de 909,11 milioane de lei, în creștere cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013.
O bună parte din bani vor fi utilizați pentru plata daunelor acoperite de polițele Astra, asigurător cărui ASF i-a solicitat falimentul la finele lunii august.
De asemenea, asigurătorii care emit polițe RCA plătesc la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii o contribuție de 2% din volumul primelor încasate. Cota a fost dublată în luna aprilie, pentru asigurarea resurselor necesare protecției persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.