Facebook nu va mai apuca să lanseze pe orbită primul său satelit, botezat Amos-6 și coînchiriat de compania americană de la firma israeliană Spacecom, pentru că aparatul a fost distrus complet în urma exploziei unei rachete la baza SpaceX. În mod normal, astfel de evenimente sunt acoperite de cele câteva firme de asigurare care se ocupă cu polițe “spațiale”, dar Facebook nu va avea, cel mai probabil acest noroc din motive tehnice.
Motoarele rachetei care urma să ducă în spațiu satelitul închiriat de cei de la Facebook nu erau pornite în momentul evenimentului iar aceasta este o excludere de la plata daunelor, după cum arată portalul techcrunch.com citând un specialist în domeniu.
Satelitul se afla pe platformă, staționar, în apropierea rachetei care a explodat în timpul unor teste. În Stetele Unite, industria asigurărilor spațiale este destul de bine reprezentată. Câteva firme specializate încasează anual prime brute de peste 750 de milioane de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca frecvență, riscurile asumate nu sunt mai mari decât cele pe care le iau asigurătorii RCA, de exemplu, în condițiile în care doar în cazul a 1 din 9 lansări apare un incident. În cazul platformei unde se afla satelitul Facebook, SpaceX, frecvența daunelor este chiar mai mică. Doar 2 din 29 de lansări au avut probleme.
Totuși, explică pentru CNBC directorul de subscriere al unei companii de asigurări, nu orice asigurător își poate asuma astfel de riscuri pentru că atunci când apar daunele sunt de-a dreptul uriașe. Valoarea asigurată a rachetelor atinge, în acest moment, peste 2 miliarde de dolari.
Una dintre cele mai costisitoare daune a fost provocată de încercarea eșuată a mexicanilor de a lansa pe orbită, în mai 2015, propriul satelit. Distrugerea aparatelor a costat firma de asigurare peste 350 de milioane de dolari.
Una dintre condițiile de bază impuse de asigurător pentru a plăti dauna este ca aceasta să se înregistreze după ce motoarele rachetei au fost pornite.