ANCOM: Românii au descărcat date cu o viteză medie reală de 53,22 Mbps la internet fix în 2015. Pe mobil, viteza medie a fost de 19,22 Mbps

ANCOM: Românii au descărcat date cu o viteză medie reală de 53,22 Mbps la internet fix în 2015. Pe mobil, viteza medie a fost de 19,22 Mbps
scris 10 aug 2016

Românii au descărcat, anul trecut, date cu viteze medii reale de 19,22 Mbps prin conexiuni mobile (17,4 Mbps pentru conexiunile de tip indoor și 28,52 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv de 53,22 Mbps prin conexiuni fixe (75,49 Mbps pentru legăturile de tip fir și 34,45 Mbps pentru conexiunile de tip wireless), potrivit datelor Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Datele Netograf.ro, aplicația ANCOM care măsoară calitatea serviciilor de acces la internet, arată că viteza medie de download (descărcare) pentru conexiunile de internet fix la nivel național a variat, anul trecut, de la 28,33 Mbps (județul Maramureș) la 69,16 Mbps (în București).

Urmărește-ne și pe Google News

“Raportul pe care îl publicăm evidențiază valori în creștere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiază utilizatorii de internet din România, în special viteza transferului de date. Ne bucură că instrumente complexe create de autoritate, precum Netograf.ro, le asigură utilizatorilor acces la informații transparente despre ofertele operatorilor, stimulând în același timp concurența în piață prin oferirea de servicii de calitate și investiții în rețele din ce în ce mai performante”, a declarat Eduard Lovin, director executiv Reglementare în cadrul ANCOM.

ANCOM vrea să stimuleze cererea de servicii prin introducerea unei perioade de probă în contractele de telefonie mobilă CITEȘTE ȘI ANCOM vrea să stimuleze cererea de servicii prin introducerea unei perioade de probă în contractele de telefonie mobilă

Statisticile pentru internet fix și mobil în 2015 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale.

Aplicația testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange.

Măsurătorile indică o valoare a parametrilor aproape de experiența reală a utilizatorului în accesarea internetului, deoarece calea măsurată include toată rețeaua furnizorului, precum și, în cazul furnizorilor de talie mică, alte rețele interconectate cu rețeaua proprie.

Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și accesibil gratuit.

Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2015 - parametri tehnici a fost elaborat de Autoritate în baza Deciziei 1.201/2011 prin care furnizorilor de servicii de acces la internet li se impun obligații cu privire la transparența în relațiile cu utilizatorii finali.

Astfel, raportul complet ANCOM conține detalii despre un set de indicatori de calitate tehnici (viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer a pachetelor de date, variația întârzierii de transfer a pachetelor de date), așa cum sunt aceștia generați de statisticile oficiale ale aplicației Netograf.ro.

În perioada următoare, Autoritatea va publica, în baza aceleiași decizii, și un Raport cu privire la calitatea serviciului de acces la internet în anul 2015 din perspectiva parametrilor de calitate administrativi (termenul necesar pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenul de remediere a deranjamentelor, frecvența reclamațiilor utilizatorului final, frecvența reclamațiilor referitoare la deranjamente, frecvența reclamațiilor privind corectitudinea facturării, termenul de soluționare a reclamațiilor primite de la utilizatorii finali).

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
internet
viteza de transfer