Firmele de asigurare nu vor mai putea scumpi “după ureche” primele anuale pentru RCA. Un proiect al Autorității de Supraveghere Financiară propune modificarea normelor astfel încât asigurătorii să fie obligați să aducă explicații concrete și riguroase pentru eventualele creșteri de preț.
Proiectul de modificare a Normei 23/2014, privind asigurarea de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidenmte de vehicule, arată, printre altele, că asigurătorii nu vor mai putea aplica în orice condiții indici și coeficienți de majorare a prețului de bază.
Ar fi o modificare substanțială, în condițiile în care, după cum a arătat într-un interviu pentru Profit.ro președintele ASF, Mișu Negrițoiu, utilizarea a leatorie a unor astfel de indici a fost principala cauză a creșterilor de preț pentru asigurările vândute trasportatorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile RCA pentru șoferii profesioniști au crescut și de trei ori, fapt care a scos în stradă mii de sindicaliști din domeniu. “În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic și actuarial”, se arată în proiectul de normă.
Propunerea ASF vizează, de asemenea, datele pe care asigurătorii le utilizează pentru a stabili prețul. Norma vine cu un plus de rigurozitate în ceea ce privește segmentarea clienților în funcție de istoricul de daună. “Asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situația în care aigurătorul RCA nu deține suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piața din România sau la piața Uniunii Europeane”, arată documentul citat.
Posibilă decontare directă
ASF a venit în ultima lună și cu altte propuneri în ceea ce priveștre modificarea legislației, deși acestea nu au fost încă introduce într-un proiect de normă. ASF propune, de exemplu, ca modul de calcul al tarifelor RCA să țină cont de istoricul de daună al autovehiculului și numărul accidentelor în care viitorul asigurat a fost găsit vinovat în trecut. Mai mult, asigurații ar putea fi despăgubiți chiar de compania de la care au cumpărat polița RCA, dacă una dintre propunerile ASF, privind introducerea sistemului de decontarea directă, va intra în vigoare. Profit.ro a scris despre inițiativele ASF într-o analiză recent publicată. Profit.ro a scris despre inițiativele ASF într-o analiză recent publicată.