Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a atacat la instanța superioară o hotărâre a Curții de Apel București (CAB) din decembrie 2017, care a anulat două decizii de sancționare a Asirom Vienna Insurance Group și Bregovan Adamovic, fostul vicepreședinte al Directoratului asigurătorului controlat de grupul austriac VIG, amendați cu 200.000 de lei, respectiv cu 50.000 lei.
Sancțiunile au fost anunțate de ASF în ianuarie 2017.
Aceeași instanță a decis, în decembrie 2017, să anuleze o decizie a ASF prin care instituția l-a sancționat cu 10.000 de lei pe Juraj Lelkes, fostul președinte al Directoratului Asirom. ASF a atacat hotărârea CAB la instanța superioară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ianuarie 2017, ASF a amendat Asirom și 3 membri ai Directoratului companiei în urma unui control inopinat efectuat în intervalul septembrie-noiembrie 2016. Concluziile acestui raport au fost anunțate anterior, în exclusivitate, de Profit.ro, mai întâi pe platforma Profit Insider.
Astfel, în urma analizării rezultatelor controlului inopinat și a neregulilor constatate, Consiliul ASF a decis sancționarea Asirom Vienna Insurance Group cu amendă de 200.000 lei.
De asemenea, instituția l-a sancționat cu amendă de 50.000 de lei pe Bregovan Adamovic, fost vicepreședinte al Directoratului Asirom, responsabil cu daunele până la data de 01.11.2016.
Totodată, ASF a aplicat amenzi de câte 10.000 de lei fostului președinte al Directoratului Asirom Juraj Lelkes, fostului director al Departamentului Daune Bazon Octavian, în prezent membru în Directorat, și fostului vicepreședinte al Directoratului Asirom Daniela Meghea.
CITEȘTE ȘI Insolvența nu împiedică Teamnet International să se extindă: a înființat un producător de softwareÎn plus, Consiliul ASF a stabilit în sarcina conducerii Asirom o serie de măsuri corective pe o perioadă de 6 luni de la data primirii deciziei, conform prevederilor legale în vigoare, privind evoluția dosarelor aflate în soldul rezervei de daună avizată la data de 31.12.2016 și evoluția dosarelor de daună avizate în cursul anului 2017, în perioada menționată.
Consiliul ASF a hotărât ca Asirom să întocmească raportul privind riscul propriu și evaluarea solvabilității pentru perioada 2016 – 2018, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 din Norma 35/2015 privind cerințele calitative stabilite de către ASF pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale, luând în considerare nivelul riscurilor de rezervă și operațional identificat în cadrul acțiunii de control.
Decizia ASF cu privire la rezultatele controlului inopinat poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării, fără ca executarea sancțiunilor să fie suspendată pe durata soluționării contestației.