ASF menține contribuția asigurătorilor RCA la Fondul de protecție a victimelor străzii la 2% din încasări

ASF menține contribuția asigurătorilor RCA la Fondul de protecție a victimelor străzii la 2% din încasări
scris 18 apr 2016

Asigurătorii care emit polițe RCA vor plăti și în acest an la Fondul de protecție a victimelor străzii (FPVS) o contribuție de 2% din volumul primelor încasate din acest tip de asigurare, conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Anul trecut, instituția a majorat această contribuție de la 1% la 2% pentru asigurarea resurselor necesare protecției persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.

Urmărește-ne și pe Google News

Contribuția la FPVS este un cost pe care asigurătorii îl introduc în calculul tarifelor de primă RCA.

Asigurătorii autorizați de către ASF să practice RCA sunt Allianz-Țiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig și UNIQA.

În 2015, FPVS a plătit despăgubiri de 41,6 milioane de lei, cu 37,1% mai mult față de anul precedent, din care 36,6 milioane de lei pentru vătămări corporale sau deces.

Numărul persoanelor despăgubite pentru vătămări corporale sau deces a fost de 873, de la 693 în 2014, iar pentru daune materiale - 457, comparative cu 377 în urmă cu un an.

Studiu: Un cutremur similar celui din martie 1977 ar provoca daune de 6,6 mld. euro. Asigurările vor acoperi doar un sfert CITEȘTE ȘI Studiu: Un cutremur similar celui din martie 1977 ar provoca daune de 6,6 mld. euro. Asigurările vor acoperi doar un sfert

De asemenea, numărul dosarelor de daună avizate de FPVS a atins 1.598, de la 1.294 în 2014.

FPVS a fost înființat în februarie 2006 și este constituit în baza contribuțiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).

Fondul acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.

În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât și daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.

Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducătorii de atelaje (căruțași), pietoni, bicicliști sau orice alte vehicule pentru care nu este prevăzută obligația legală de încheiere a unei asigurări RCA.

Asirom: Falimentul Astra va aduce majorări de taxe la Carte Verde, scăderea încrederii în asigurări și dificultăți în recuperarea creanțelor CITEȘTE ȘI Asirom: Falimentul Astra va aduce majorări de taxe la Carte Verde, scăderea încrederii în asigurări și dificultăți în recuperarea creanțelor

De asemenea, nu se fac plăți pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale sălbatice și domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmări ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mâzgă, pietre căzute de pe versanți sau copaci dărâmați.

Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenție a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.

După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum și dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entități responsabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
cota
fond
victime
daune
vatamari
deces