Unity Broker de Asigurare a cerut avizul pentru suspendarea activității pe o perioadă de 3 ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) declanșând un control inopinat la sediul companiei. În decembrie 2017, Autoritatea a sancționat brokerul, fără alte detalii.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider
“Controlul inopinat desfășurat la societatea Unity Broker de Asigurare Reasigurare SRL a fost efectuat ca urmare a solicitării de suspendare a activității pe o perioadă de 3 ani, venită din partea brokerului”, a transmis ASF pentru Profit.ro.
La finele anului 2016, Unity Broker ocupa locul 50 în ierarhia de profil, cu o cotă de 0,44% în funcție de volumul primelor intermediate, conform datelor ASF. Un an mai târziu, societatea nu mai figura în primii 100 de brokeri.
Profit.ro a anunțat, în noiembrie 2017, că City Insurance, liderul pieței asigurărilor, a câștigat, pe fond, un proces în urma căruia ar trebui să recupereze în jur de 34 de milioane de lei de la două firme: un broker de asigurare și un administrator de imobiliare.
Ambele societăți debitoare au legături vechi atât cu City Insurance, cât și cu LIG Insurance, firmă căreia ASF i-a ridicat licența după o lungă perioadă în care a avut activitatea suspendată.
Unul dintre debitori, Unity Broker, este intermediarul care a facilitat intrarea pe piața italiană a firmelor City Insurance și LIG Insurance. După cum a mai arătat Profit.ro, ambii asigurători au avut probleme Italia și și-au pierdut dreptul de a mai subscrie în respectiva țară.
Deși este aproape necunoscut pe piața locală, inclusiv la nivelul specialiștilor din piață, Unity Broker se plasa la jumătatea anului 2016 în Top 10 al brokerilor, cu prime intermediate de aproape 107 milioane de lei.
Conform termene.ro, Unity are un unic acționar de naționalitate română, Adrian Sorin Dumitru Nedelcu, despre care nu sunt referințe, dar care este, la rândul său, acționar al Salerno Imobiliare, cel de-al doilea debitor al City Insurance, care va trebui să achite, în solidar cu Unity, datoria de 34 de milioane de lei.
Administrator al Salerno Imobiliare, firmă din Ploiești, este Giacomo Pacelli, același cetățean italian care a activat ca administrator al City Insurance Imobiliare, firmă deținută majoritar de către City Insurance și Nicolae Mușat, directorul City Insurance.
Acționarul majoritar al Salerno Imobiliare este Giussepe de Cristofaro, tatăl lui Marcello de Cristofaro, un broker italian din domeniile asigurări și imobiliare despre care presa din italia a scris că ar fi fost cercetat de Garda Ginanciară.
Tot presa italiană a amintit că Cristofaro a avut legături și cu LIG Insurance. Mai mult, indirect, familia de Cristofaro a fost acționar majoritar al City Insurance, în perioada în care firma era deținută de societatea italiană Dacia Spa, acum în lichidare. Acționar majoritar al Dacia Spa era, în 2010-2011, o firmă a lui Marcello De Cristofaro.
Numele celor doi de Cristofaro este amintit de ziarul italian “Libero” în contextul investigațiilor care s-au desfășurat în Italia în legătură cu asigurările de sănătate vândute de City Insurance în regiunea Veneto. Publicația “Libero”, citând date oficiale, trage concluzia clară că familia de Cristofaro controla City Insurance.
În această speță, care viza contracte de aproape 80 de milioane de euro câștigate de City cu spitale din Italia din postura de unic participant la licitație, compania de asigurări a fost achitată de acuzațiile penale, însă și-a pierdut dreptul de a mai subscrie în Italia.
La puțin timp după începerea scandalului, City Insurance a fost preluată, direct și printr-o firmă, de către Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.
Recuperarea împrumutului acordat de City Insurance firmei Unity Broker este printre sarcinile impuse de ASF în planul de redresare.
City Insurance a anunțat că a ieșit din redresare financiară și că a fost preluată de către cetățeanul elvețian Max Roesller, care ar fi și adus un aport de 50 de milioane de euro la capitalul societății. ASF nu a confirmat niciodată explicit că această sumă a și intrat în capitalul City Insurance.
CITEȘTE ȘI City Insurance, liderul pieței locale, revine în Italia, recuperându-și autorizația anulată în urmă cu 6 ani pentru suspiciuni de legături cu MafiaCity este cel mai mare asigurător RCA din România, cu peste 1,5 milioane de polițe active, mai mult decât a avut vreodată o companie de asigurări din România.
Unity Broker a fost înființată în anul 2009 sub denumirea VOX Asigurări Broker de Asigurare Reasigurare SRL.
În vara anului 2010, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât suspendarea temporară a activității brokerului. Ulterior, în primul trimestru al anului 2011, fosta CSA a decis ca brokerul să-și reia activitatea și a aprobat schimbarea denumirii în Unity Broker, operațiune aprobată de asociații firmei în octombrie 2010.
La acel moment, asociații brokerului erau Teodora Marilena Burca – 45%, Gabriel Costinel Vieru – 45% și Laurențiu Neatu – 10%. Tot atunci, cei trei asociați și-au cesionat participațiile la Unity Broker către Mugur Cătălin Badea, care a ajuns astfel la 100% din capitalul Unity Broker.
CITEȘTE ȘI Veniturile asigurătorilor români în afara țării au scăzut cu 21% în 2017, la 97,7 milioane de lei. City, Onix și ABC au cele mai mari subscrieriUlterior, Badea a cedat controlul firmei către Adrian Sorin Dumitru Nedelcu.
La finele anului 2012, în urma unei majorări a capitalului social de 30.000 lei, la 430.000 lei, în acționariatul Unity Broker intră Anglo Lombarda Insurance Brokers (Italia), cu o participație de 6,98%. Restul acțiunilor sunt deținute de Mugur Cătălin Badea – 6,98% și Adrian Sorin Dumitru Nedelcu – 86,04%.
În ianuarie 2014, Nedelcu cumpără participația deținută de Anglo Lombarda Insurance Brokers (Italia) și ajunge la o cotă de 93,02%, majorată la 100% după ieșirea din acționariat a lui Mugur Cătălin Badea.