Guvernul propune ca asigurările să fie excluse din rândul instrumentelor care permit firmelor să garanteze solvabilitatea sau buna execuție a lucrărilor finanțate de la bugetul statului. Cei mai afectați vor fi constructorii, care ar fi nevoiți să blocheze sume importante de bani pentru a obține scrisori de garanție de la bănci, cât și asigurătorii și brokerii, care ar pierde o importantă sursă de business dintr-o linie de asigurare aflată pe un trend ascendent continuu în ultimii ani.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
“Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul hotărării de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 98/2017. PRBAR a constatat că din conținutul propunerii de modificare a OUG 98/2017, venită din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), au fost eliminate asigurările de garanții din categoria instrumentelor de garantare acceptate în cadrul procedurilor de achiziție publică”, se arată într-un comunicat al PRBAR.
Cine sunt asigurătorii care ar putea fi afectați?
Spre exemplu, Eximasig, asigurător controlat indirect de stat, și-a dublat veniturile din prime subscrise din emiterea de polițe de garanții, de la 4,51 milioane de lei în 2016 la 8,92 milioane de lei în 2017. Pentru acest an, asigurătorul și-a propus venituri de 11,1 milioane de lei din polițe de garanții.
În cazul ABC Asigurări, polițele de garanții dețin cea mai ridicată pondere în total subscrieri. Astfel, compania a subscris anul trecut prime de 19,54 milioane de lei, de la 14,33 milioane de lei în 2016. Totuși, cea mai mare parte a primelor este generată de polițele de garanții emise pentru clienți din Italia, cu venituri de 10,3 milioane de lei.La Got
La Gothaer Asigurări, polițele de garanții au crescut cu 44% în 2017, la 3 milioane de lei, potrivit datelor anunțate de companie.
Anul trecut, Certasig a subscris prime din polițe de garanții de 22,86 milioane de lei, de la 18,93 milioane de le în 2016.
Euroins a înregistrat venituri de 29,94 milioane de lei din asigurări de credite și garanții, de la 2,65 milioane de lei în 2016.
Și în portofoliul City Insurance, liderul pieței, ponderea polițelor de garanții este semnificativă, dar cifrele pe 2017 nu au fost date publicității de asigurător. În 2016, clasa 15 - asigurări de garanții a generat prime de 9,4 milioane de lei, de la 27,4 milioane de lei în 2015.
Intrate în portofoliul companiilor de asigurări și distribuite aproape exclusiv prin intermediul brokerilor de asigurare, imediat după ce criza financiară a fost resimțită de întreg mediul economic românesc, asigurările de garanții au cunoscut o dezvoltare chiar peste ritmul de creștere a pieței autohtone de profil.
“Odată cu relansarea economică a mediului de business din România, acest tip de asigurare a devenit un instrument necesar companiilor din România care intenționau să participe la licitatii de achizitie publică. Avantajul clienților era reprezentat de faptul că, pe lângă consilierea primită din partea brokerilor de asigurare, costurile și condițiile de emitere erau foarte avantajoase și le permitea clienților să își dezvolte activitatea fără a întâmpina blocaje în desfășurarea activității”, se spune în comunicatul PRBAR.
În cursul anului 2017, asigurătorii au emis aproximativ 35.000 polițe de garanții cu prime de asigurare subscrise de aproximativ 170 milioane de lei.
“Luând în calcul faptul că în cursul anului 2017 în SEAP au existat un numar de 8.814 proceduri de achiziție, putem constata cu ușurință că această formă de garantare era de departe forma cea mai frecvent folosită de către clienți, iar eliminarea lor poate avea consecințe grave asupra contractelor de achiziție publică”, se mai spune în comunicatul PRBAR.
După nivelul primelor subscrise, asigurările de garanții se situează pe poziția a patra ca și clasa de asigurări în portofoliile asigurătorilor și brokerilor de asigurare.
PRBAR apreciază că adoptarea în forma actuală a proiectului de act normativ ar putea genera efecte nedorite, cum ar fi scăderea gradului de absorbție al fondurilor europene, imposibilitatea companiilor de a mai participa la licitații, atât în cadrul companiilor de construcții, dar nu numai.
CITEȘTE ȘI Un fost președinte CA al Poștei și Tarom intră în acționariatul unui broker de asigurare“Odată cu dispariția acestor instrumente de garantare este posibil ca anumite companii românești să nu își mai permită sau să nu mai poată îndeplini condițiile de participarea la licitații. Putem spune că în mod direct competiția corectă între două produse financiare echivalente este afectată, favorizându-se sistemul bancar și afectând clienții care trebuie să blocheze sume considerabile afectând însăși competiția în cadrul achizițiilor publice prin creșterea nejustificată a costurilor, ceea ce în final are un puternic impact negativ în bugetul de stat”, susține PRBAR în comunicat.
Patronatul Brokerilor menționează că, după adoptarea HG 395/2016, toate societățiile de asigure s-au conformat imediat cu noile prevederi legale și astfel toate asigurările de garanții s-au emis numai în format irevocabil și necondiționat, iar plata se face la prima cerere a beneficiarului.
CITEȘTE ȘI ASF înființează InsurTech Hub pentru susținerea inovației tehnologice în asigurări“De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că o astfel de prevedere legală ar avea ca și consecință ieșirea din piață a mai bine de trei companii de asigurare care se axează pe această linie de business”, mai spune PRBAR în comunicat.
PRBAR va prezenta în scurt timp o propunere de modificare a legislației primare prin îmbunătățirea produselor existente astfel încât să corespunda cât mai bine noilor cerințe ale beneficiarilor.