APIA pierde procesul cu IBM pentru o achiziție din 2008. Americanii au apelat la Legea liberului acces la informații. Recursul APIA, considerat "lipsit de interes"

APIA pierde procesul cu IBM pentru o achiziție din 2008. Americanii au apelat la Legea liberului acces la informații. Recursul APIA, considerat "lipsit de interes"
scris 22 oct 2018

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a pierdut definitiv procesul în care a fost obligată, în aprilie 2017, să permită IBM România accesul la dosarul unei achiziții din 2008, atribuită Siveco România prin negociere accelerată pentru 12 milioane de euro, fără TVA.

Instituția a atacat la Curtea de Apel București, în luna aprilie a acestui an, decizia Tribunalului București din 2017, dar instanța a respins recursul, considerat ca fiind “lipsit de interes”, și a obligat APIA să achite IBM România cheltuieli de judecată în sumă de 2.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

IBM Romania a solicitat APIA accesul la dosarul achiziției din 2008 în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
APIA revine asupra deciziei de anulare a licitației IT de 100 milioane de lei, după contestațiile S&T și Telekom. Exclusă din procedură, Siveco s-a adresat instanței CITEȘTE ȘI APIA revine asupra deciziei de anulare a licitației IT de 100 milioane de lei, după contestațiile S&T și Telekom. Exclusă din procedură, Siveco s-a adresat instanței

APIA a argumentat refuzul prin faptul că dosarul achiziției face obiectul unei anchete penale în desfășurare de către DNA - Serviciul Teritorial Ploiești, care a solicitat predarea în copie a documentelor.

"Tribunalul apreciază că refuzul pârâtei (APIA - n.r.) este nejustificat, fiind rezultatul unei interpretări greșite de către autoritatea pârâtă, cu consecință vătămării drepturilor reclamantei (IBM Romania - n.r.) referitoare la accesul liber la dosarul achiziției publice în calitate de ofertant declarat necâștigător și a accesului la informațiile de interes public", se arată în dispozitivul sentinței din 28 aprilie 2017 a Tribunalului București, consultat de Profit.ro.

Totodată, APIA nu a făcut dovada că informațiile solicitate sunt clasificate și nici nu a depus vreo dovadă că informațiile solicitate ar fi protejate, în condițiile legii, de un drept de proprietate intelectuală sau industrială.

APIA discută cu 4 furnizori pentru înlocuirea echipamentelor IT uzate din centrul de date principal, care să-i asigure continuitatea activității în caz de dezastru CITEȘTE ȘI APIA discută cu 4 furnizori pentru înlocuirea echipamentelor IT uzate din centrul de date principal, care să-i asigure continuitatea activității în caz de dezastru

"În speță nu a existat decât o solicitare de predare a unor documente, dispuse prin Ordonanța nr.33/P/2016, prin Adresa DNA-STP nr. 33/17 martie 2016, aflate în dosarul de achiziție, neexistând nici un înscris din care să rezulte că există o anchetă penală cu privire la această procedură de achiziție și că prin oferirea accesului reclamantei la dosarul achiziției publice, în temeiul articolelor 211 și 215 din OUG 34/2006, ar fi periclitate în vreun fel rezultatul anchetei, s-ar dezvălui surse confidențiale, ori s-ar pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare", se mai spune dispozitivul sentinței Tribunalului București din aprilie 2017.

La trei luni de la sentința Tribunalului București, Consiliul Concurenței a anunțat, în iulie 2017, că a sancționat Siveco Romania și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro), acuzând trucarea licitației APIA din 2008.

Directorul financiar al IBM România a preluat conducerea companiei CITEȘTE ȘI Directorul financiar al IBM România a preluat conducerea companiei

Cu o durată de 3 ani, contractul din 2008 a vizat furnizarea de servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic al APIA.

La procedura de atribuire s-au înscris, pe lângă IBM România și Siveco România, și Intrarom și Cooprogetti (Italia).

IBM a înregistrat anul trecut în România o cifră de afaceri de 906,7 milioane de lei, în creștere cu 11,3% față de 2016. De asemenea, profitul net al companiei au urcat cu 6,2%, la 80,1 milioane de lei.

Numărul mediu de angajați a crescut cu 16,7%, la aproape 3.100.

viewscnt
Afla mai multe despre
ibm
apia
infomatii
liber acces
litigiu
dosar
instanta