Fondurile de pensii private (Pilonul 2) au consemnat în 2021 o performanță investițională de 5,8%, sub rata anuală a inflației înregistrată la finele anului trecut, care a atins 8,2%. Președintele APAPR, Radu Crăciun, spune că, de la lansarea Pilonului 2, luna mai 2008, și până la finele anului trecut, randamentul mediu al fondurilor de pensii a fost cu câteva puncte procentuale peste rata medie a inflației din această perioadă. El a afirmat că activele fondurilor de pensii au ajuns la 18 miliarde de euro, din care 4,5 miliarde de lei reprezintă randamentul investițional.
"În ultimul trimestru al anului 2021, evoluția titlurilor de stat nu a fost favorabilă pentru fondurile de pensii. Perspectiva unei inflații mai ridicate are un impact negativ asupra valorii titlurilor de stat. Investitorii își doresc randamente care să acopere inflația și atunci sunt dispuși să plătească prețuri mai mici pe titlurile de stat. În acest context, în ultimul trimestru al anului 2021, valoarea titlurilor de stat a scăzut.
Peste 60% din plasamentele fondurilor de pensii sunt reprezentate de titlurile de stat și asta explică faptul că în ultimul trimestru al anului 2021 performanța fondurilor de pensii nu a fost atât de spectaculoasă precum cea din restul anului precedent. Cred că titlurile de stat vor avea în acest an o contribuție mai importantă la performanța fondurilor de pensii, așa cum s-a întâmplat în 2021 cu acțiunile, care au susținut randamentele fondurilor. Rămâne de văzut cum va evolua inflația în acest an. Cu excepția a doi ani, administratorii de fonduri de pensii private au reușit să bată inflația din ultimii 13 ani, și au bătut-o substanțial. Performanța medie a fondurilor de pensii în ultimii 13 ani a fost de 8%, cu câteva puncte procentuale peste inflația medie din această perioadă", a declarat Crăciun.
El a adăugat că, la finele anului 2021, Pilonul 2 avea active de aproximativ 18 miliarde de euro. Din această sumă, 4,5 miliarde de lei reprezintă randament investițional.
"Performanța medie investițională a industriei în 2021 pe Pilonul 2 a fost de 5,8%. Pe Pilonul 3, activele se situează la circa 700 milioane de euro, iar randamentul investițional a fost de 5,5%", a mai spus președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Întrebat despre discuția privind plata unică sau eșalonată a pensiilor private, Crăciun a afirmat că, în prezent, fiscalitatea avantajează plățile eșalonate.
"Toate plățile lunare sub 2.000 de lei nu sunt impozitate cu impozitul pe venit de 10%. Începând cu 2022, se aplică contribuția de sănătate pentru plățile mai mari de 4.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă se optează pentru plata unică a pensiei Pilon 2 și suma care trebuie plătită depășește 4.000 de lei, atunci se achită și contribuția de sănătate și impozitul pe venit de 10%. Dacă ai o plată o plată eșalonată sub 2.000 de lei, nu plătești niciun impozit. Dacă ai o plată eșalonată cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei, atunci plătești impozitul pe venit", a explicat reprezentantul Asociației.
El a spus că, din perspectiva unui administrator, opțiunea unui participant la Pilonul 2 pentru plata eșalonată nu aduce niciun venit.
"În prezent, dacă este optează pentru o plată eșalonată, banii acumulați în contul personal al participantului la Pilonul 2 ies din fondul de pensie, trec într-un cont separat și din acel cont separat se fac plățile în mod eșalonat. Din acest punct de vedere, pentru noi, ca administratori, este vorba de un cost, nu de un venit, pentru că nu mai încasăm niciun comision după ce banii ajung în contul acela separat", a afirmat șeful APAPR.
În privința viitoarei legii a plății pensiilor private, Crăciun a arătat că există două opțiuni.
"Fie o pensie viageră, cu alte cuvinte cu banii respectivi mergi la o firmă plătitoare, care calculează pe o speranță medie de viață ce pensie lunară îți va plăti până la deces. Aici avem două variante. Există varianta în care vei trăi foarte mult și vei încasa mai mult decât ai economisit, situație în care riscul este la firma plătitoare. Există și varianta să trăiești mai puțin decât speranța medie de viață și atunci nu vei încasa integral suma economisită, iar banii rămași nu se moștenesc. Avantajul principal este că ești protejat indiferent cât de mult trăiești. A doua variantă ar fi cea în care îți stabilești o perioadă în care să primești aceste plăți eșalonate, care poate fi 7 ani sau 10 ani sau în funcție de mărimea sumei economisite. Avantajul este că ai certitudinea că vei primi toți banii sau, dacă ai decedat înainte de încheierea perioadei de plăți eșalonate, banii rămași pot fi moșteniți. Dezavantajul este că nu vei mai primi pensie privată dacă trăiești mai mult decât perioada plăților eșalonate și rămâi doar cu pensia publică Pilon 1. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje și ar trebui ca beneficiarul să decidă modul de efectuare a plăților", a mai spus președintele asociației.
CITEȘTE ȘI Orange Services a fost preluată direct de acționarul majoritar al Orange RomâniaCrăciun este de părere că, în discuția privind plata pensiilor, trebuie pornit de la definiția pensiei, care, fie că este vorba de o pensie publică sau privată, înseamnă o plată periodică, lunară, gândită să asigure o sursă de trai pentru persoana care s-a retras din activitate.
"Atâta vreme cât ne raportăm la această definiție, indiferent că este vorba de pensie publică sau privată, cred că o plată periodică lunară ar fi normalul. Atunci când Pilonul 2 a fost creat, el a fost gândit ca un vehicul complementar pensiei publice Pilon 1. Acesta este și motivul pentru care contribuția la Pilonul 2 derivă din contribuția la asigurările sociale. Asta face ca, la momentul pensionării, plata pensiei Pilonului 2 să însoțească plata pensiei publice Pilon 1.Transferul unei părți din contribuția la asigurările sociale către Pilonul 2 are ca efect diminuarea pensiei publice Pilon 1 pe care un viitor pensionar o va primi. Ca atare, dacă mergem pe ideea că plata pensiei Pilon 2 să fie realizată într-o singură tranșă, atunci viitorul pensionar va încasa doar pensia Pilon 1, care, așa cum am spus, va fi mică", a afirmat reprezentantul asociației.
Președintele APAPR spune că majorarea contribuției la Pilonul 2 este un lucru de dorit, pe care asociația profesională l-a susținut în permanență.
"În condițiile în care se discută despre posibilitatea unei plăți unice în cazul Pilonului 2, ceea ce este contraintuitiv pentru unii este că dacă contribuția la P2 crește în continuare și plata este unică, contribuția la Pilonul 1 va scădea cu atât mai mult. Cu alte cuvinte, după ce ai încasat plata unică pentru Pilonul 2 și ai folosit-o cum ai crezut de cuviință, pensia publică Pilon 1 cu care rămâi va fi foarte mică. Acesta este pericolul care nu se înțelege, plata unică la P2 este un cadou otrăvit. Pe de o parte, are sens să crești contribuția la P2, dar o plată unică pentru P2 va face ca oamenii să trăiască după consumarea banilor încasați din Pilonul 2 doar din banii Pilonului 1, care între timp a scăzut foarte mult. Foarte multe persoane fac o confuzie foarte gravă atunci când spun că, după ce se pensionează, mai au de trăit cinci ani, cifră obținută prin scăderea din speranța de viață la naștere a vârstei de pensionare. Calculul este greșit. Pe noi nu ne interesează speranța de viață la naștere, ci la 65 de ani, care la această vârstă este de 15 ani. Nu toată lumea înțelege ce înseamnă planificare financiară", a mai spus șeful APAPR.