Asociația Participanților în Fondurile de Pensii vine în întâmpinarea informațiilor cu privire la o modificare legislativă în sensul plății sumelor cumulate la Pilonul 2, timp de 12 ani de la pensionare, și solicită discuții temeinice. Avertismente față de potențiale conflicte de interese.
Banii din Pilonul 2 – imediat după pensionare! Este o opțiune la care mulți contributori la sistemul inaugurat acum peste un deceniu ar urma să nu renunțe cu ușurință. Prima alertă este lansată de Asociația Participanților în Fondurile de Pensii (PFP), care afirmă că o mutare legislativă care să lărgească termenul de restituire a contribuțiilor nu poate fi luată fără o dezbatere prealabilă.
Asociația Participanților în Fondurile de Pensii consideră că asemenea probleme, de natură a afecta semnificativ drepturile viitorilor pensionari, trebuie analizate în profunzime, cu participarea tuturor persoanelor implicate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin contrast, Asociația Participanților în Fondurile de Pensii, consideră că aceste plăți eșalonate pentru perioade mai lungi trebuie să reprezinte opțiuni și nu o regulă. „Viitorul pensionar trebuie să aibă opțiunea între plata integrală și cea eșalonată”, mai spune Asociația, care îl are ca reprezentant pe avocatul Cătălin Oroviceanu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifestaFondurile de la Pilonul 2 sunt cel mai mare investitor de pe bursa românească și jucătorii majori au ajuns la participații de 5-10% la cele mai importante companii listate. Mai multe joci din piață reclamă această reținere pasivă a acestor pachete mari, cu impact asupra lichidității de la BVB. Andreea Pipernea, CEO la NN Pensii, declara în primăvara anului trecut că există deja problematica ridicată față de termenele de ieșire, iar din anumite pozițioi vânzarea este dificilă. Aceasta a vorbit pentru Profit.ro chiar despre orizont de ieșire de 1.000 de zile!
CITEȘTE ȘI Fondul de la Pilonul II administrat NN depășește valoarea de 30 miliarde lei. Câștiguri importante aduse de expunerile externe și de acțiunile promovate în indicele FTSE RussellÎn opinia Asociației Participanților la Fondurile de pensii, cu atât mai mult dezbaterea se impune „pentru a evita potențiale conflicte de interese”. Banii restituiți în termene mai lungi ar păstra la niveluri mai ridicate activele fondurilor.
În funcție de speranța de viață, de momentul pensionării și de prioritățile noilor pensionari (eventuale urgențe medicale sau alte investiții), este de înțeles de ce aceștia ar avea interesul legitim pentru o încasare mai rapidă a sumelor care li se cuvin de drept.