Anul 2021 a fost pentru plaforma de recrutare online BestJobs cel mai profitabil an din istorie, a declarat pentru Profit.ro CEO-ul companiei, Andrei Frunză. El spune că EBITDA a depășit pragul de 2 milioane euro, iar business-ul a revenit la nivelul anului 2019 din punctul de vedere al cifrei de afaceri, depășind 6 milioane de euro.
"A fost un an bun pentru piața muncii, un an de revenire economică în care companiile au dat toate semnele că au învățat să gestioneze noua realitate, au prins încredere și au reînceput să planifice, să investească și să livreze o creștere sustenabilă. Pentru BestJobs, 2021 a fost cel mai profitabil an din istorie. EBITDA a depășit pragul de 2 milioane de euro, iar business-ul a revenit la nivelul anului 2019 din punctul de vedere al cifrei de afaceri, depășind 6 milioane de euro. Veștile cele mai bune au venit spre finalul anului, întrucât în trimestrul 4 am observat o creștere accelerată a cererii pentru serviciile noastre de recrutare, creând astfel bazele unor premise foarte optimiste pentru 2022, inclusiv din perspectiva ambițiilor noastre de business. Această dinamică este dovada faptului că nivelul de încredere a mediului de afaceri s-a stabilizat, iar companiile au revenit pe creștere, investind într-un ritm alert în creșterea și consolidarea echipelor", a afirmat Frunză.
Șeful companiei spune că soluțiile online de recrutare “clasice” dețin în continuare cea mai mare adopție în rândul clienților BestJobs.
"Pe de altă parte, zona de inovație a fost mereu un motor al companiei, iar dinamica actuală a pieței doar ne confirmă direcția, să dezvoltăm continuu noi servicii digitale care să susțină angajatorii și candidații într-o perioadă efervescentă, de mari schimbări. 2021 a evidențiat și nevoia companiilor de a vâna talentele potrivite într-un mod cât mai eficient, iar asta a accelerat zona Abonamentelor Premium, care le oferă recrutorilor opțiunea de a căuta activ în baza de date și a contacta candidații potriviți, preluând astfel inițiativa în procesul de recrutare. Această zonă a înregistrat cea mai mare creștere și a contribuit pentru prima data cu peste 25% la cifra de afaceri a ultimelor luni din 2021. Este încă un semnal clar că recrutarea a devenit o provocare pentru majoritatea companiilor din piața, indiferent de industrie sau dimensiune, iar recrutarea pasivă a devenit de multe ori insuficientă", a spus reprezentantul BestJobs.
El a adăugat că managementul companiei rămâne în continuare concentrat pe dezvoltarea de soluții noi, adaptate la nevoile clienților.
"În 2021, acest lucru a însemnat lansarea marketplace-ului de recrutori, un produs ce oferă companiilor accesul direct la cei mai buni specialiști în resurse umane și opțiunea de a externaliza procesul de recrutare către aceștia. De asemenea, prin intermediul BestJobs, păstrând logica de marketplace, conectăm peste 600 de experți din diverse domenii cu talenții interesați de servicii de coaching și mentorat. Este un produs nou, în care credem mult, un produs tot mai popular inclusiv în zona companiilor mari, interesate să ofere angajatilor beneficii tot mai diverse, adaptate acestei perioade, în care reziliența tuturor este pusă la încercare", a explicat șeful BestJobs.
Frunză estimează că, pe fondul relansării economice, piața de recrutare va crește în acest an cu minim 20%.
"Ambiția BestJobs este de a contribui cu două treimi la această creștere, depășind ritmul organic al pieței. Această creștere este justificată prin intensificarea competiției pe candidați, care va genera o rotație mai rapidă a personalului în numeroase domenii. Per ansamblu, companiile vor investi tot mai mult în recrutare, fie ca vorbim despre deschiderea unor poziții noi sau ocuparea celor existente", a spus șeful companiei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BestJobs pregătește extinderea internațională: A început cu Republica Moldova și vizează mai multe piețe europene. Călin Fusu caută și parteneri pentru dezvoltarea afaceriiEl a adăugat că, pentru acest an, prioritatea Bestjobs rămâne business-ul din România, însă sunt analizate constant opțiunile și oportunitățile de extindere internațională.
"Suntem activi în Moldova și Ungaria, momentan cu o prezenta relativ timidă intrucat pandemia a diluat calendarul inițial atașat planului de dezvoltare pe alte piețe. Prin Neogen Capital, suntem un jucător activ în piață, foarte atenți la trenduri, soluții și tehnologii noi. Ne-am propus să investim capital și know-how în parteneriate complementare direcției noastre de business pentru a accelera creșterea și a aduce valoare suplimentară clienților Bestjobs", a mai spus șeful companiei.
Bestjobs Recrutare este controlată aproape integral de Neogen, societatea în care antreprenorul Călin Fuse deține 87% din acțiuni potrivit termene.ro.
În 2020, potrivit celor mai recente date financiare, afacerile companiei au atins 21,34 milioane de lei, de la 30,55 milioane de lei în 2019, iar profitul net a scăzut la 2,19 milioane de lei, comparativ cu 7,85 milioane de lei la finele anului precedent.