Analiză: Cadouri și vacanțe “fără taxe”, cum sunt motivate companiile de noul Cod fiscal să își stimuleze angajații

Analiză: Cadouri și vacanțe “fără taxe”, cum sunt motivate companiile de noul Cod fiscal să își stimuleze angajații
scris 14 apr 2016

Angajatorii pot să le ofere salariaților, conform noului Cod Fiscal, tichete cadou de maxim 150 de lei și pot să le achite contravaloarea vacanțelor atât în țară, cât și în străinătate, fără să plătească taxe pentru ele. Totuși, există o serie de condiții care trebuie respectate de companii, arată o analiză a beneficiilor, realizată de Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.

Noul Cod fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, creează condiții mai bune, din punct de vedere al taxării, pentru angajatorii care doresc să își stimuleze angajații cu alte tipuri de avantaje.

Urmărește-ne și pe Google News

Până în acest an, doar cadourile, în bani sau în natură, date în beneficiul copiilor cu ocazia Paștelui, a zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și al angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie erau neimpozabile. În schimb, tichetele cadou, chiar dacă erau acordate în aceste scopuri, erau considerate avantaje în bani sau în natură și se impozitau cu 16%, dar nu erau incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou, sunt fără taxe

“Din acest an, cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou, nu sunt impozabile cu impozitul pe venit de 16% și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă și sunt oferite cu ocazia Paștelui, Crăciunului, sărbătorilor similare ale altor culte religioase pentru copii salariatilor si salariați, a zilei de 8 martie pentru salariate și a celei de 1 iunie pentru copiii salariaților, în limita a 150 lei de persoană pentru fiecare dintre aceste evenimente”, arată Eugenia Ion.

Edenred și Up România, acreditate ca să emită tichete sociale de grădiniță CITEȘTE ȘI Edenred și Up România, acreditate ca să emită tichete sociale de grădiniță

„Prin urmare, observăm că toți salariații, precum și copiii acestora, pot primi aceste beneficii de Paște, Crăciun sau cu ocazia sărbătorilor religioase similare ale altor culte. Mai mult, dacă părinții au același angajator, fiecare părinte va putea primi tichete cadou ori cadouri, atât pentru el, cât și pentru copil. O altă prevedere importantă este că și compania are, la rândul său, un avantaj pentru că aceste beneficii sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita a 5% asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Până în acest an, limita era de 2%”, adaugă consultantul fiscal.

Tichetele cadou pot fi acordate și pentru alte ocazii

Dacă sunt acordate cu alte ocazii, în afară de cele menționate de Codul fiscal, atunci, explică Eugenia Ion, tichetele cadou sunt impozabile cu impozitul pe venit de 16%, dar nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale dacă sunt acordate drept cheltuieli sociale, potrivit contractului de muncă. În același timp, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita a 5% asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului dacă s-au acordat cu destinașia de cheltuieli sociale ori integral, dacă nu s-au acordat în acest scop.

Dacă tichetele au o valoarea mai mare de 150 de lei, atunci partea care depășește 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii. De exemplu, dacă valoarea este de 250 lei: 150 lei sunt neimpozabili și fără contribuții, iar 100 lei sunt impozabili și intră în baza de calcul a contribuțiilor.

Vânzările de tichete cadou vor crește cu 20% de Paște CITEȘTE ȘI Vânzările de tichete cadou vor crește cu 20% de Paște

Totuși, excepție fac tichetele cadou acordate salariaților drept cheltuieli sociale, dar cu condiția să fie cu alte destinații decât cele menționate de lege, respectiv altele decât Paște, Crăciun, sărbători religioase ale altor culte, 1 iunie, 8 martie. În această situație, valoarea de 100 de lei este impozabilă cu 16%, dar este fără contribuții.

Condițiile de acordare pentru voucherele de vacanță

Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale ori cu reprezentanții salariaților, trebuie să stabilească, prin contractul colectiv de muncă ori prin regulamentul intern, reguli privind modul de acordare a voucherelor de vacanță care să prevadă numărul beneficiarilor și nivelul sumelor, categoriile de beneficiari, precum și forma suportului pe care se primesc voucherele (electronic ori hârtie).

Dacă suma acordată fiecărui angajat este până la maxim echivalentul a șase salarii minime anual (6.300 lei, în prezent), atunci este impozabilă cu impozit pe venit, dar nu este taxată cu contibuții sociale. Dacă suma depășește șase salarii minime anual pe angajat, este impozabilă și cu contribuții sociale.

Vânzările de tichete cadou vor crește cu 20% de Paște CITEȘTE ȘI Vânzările de tichete cadou vor crește cu 20% de Paște

Salariații care primesc vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță sau de bilete de odihnă. Acordarea voucherelor nu mai e condiționată de obținerea de profit sau de venit în anul fiscal anterior.

Angajatorii pot suporta contravaloarea serviciilor turistice sau/și de tratament

Contravaloarea serviciilor turistice sau/și de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, suportată de angajatori, este neimpozabilă cu impozitul pe venit de 16% și nu intră in baza de  calcul a contribuțiilor sociale. “Până în acest an puteau fi suportate doar biletele de odihnă și tratament în stațiuni balneo, așadar, din 2016 vacanțele pot fi atât în țară, cât și în străinătate”, explică specialistul Contexpert.

Potrivit acesteia, beneficiile trebuie să fie prevăzute în contractul de muncă și pot fi acordate atât salariaților, cât și pentru membrii familiilor acestora. Totodată, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita a 5% asupra valorii cheltuielilor cu salariile.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichete cadou
impozabil
voucher de vacanță
cod fiscal