Asirom VIG, Allianz-Țiriac și Omniasig VIG au depus oferte pentru asigurarea întregului patrimoniu al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" din Măgurele, contract estimat la 8,3 milioane de lei pentru patru ani.
Potrivit documentației licitației, autoritatea contractantă a solicitat oferte pentru asigurarea de daune materiale a clădirilor și echipamentelor institutului și a viitorului sistem laser de mare putere, care va deveni operațional în 2019.
De asemenea, ofertantul câștigător al licitației va asigura și răspunderea civilă față de terți a institutului și a sistemului laser. Atât pentru institut, cât și pentru sistemul laser, suma asigurată pentru asigurarea de răspundere civilă față de terți este de 1 milion de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cazul poliței pentru daune materiale, suma asigurată a clădirilor și echipamentelor institutului a fost stabilită la 112,25 milioane de lei. Pentru sistemul laser, suma asigurată se ridică la 353,9 milioane de lei (valoarea lucrărilor effectuate până la momentul licitației, fără TVA), la care se adaugă 180 milioane de euro pentru viitoarele echipamente și clădiri.
“Polița se încheie pentru o perioadă de 12 luni începând cu data semnarii contractului, cu opțiunea de prelungire automată în aceleași condiții pe următoarele 12 luni pe o perioadă totală de 4 ani, în baza unui acord cadru încheiat între părțile implicate în contract în cazul în care nu s-a trimis în scris o notă de reziliere de către nici una dintre părțile contractante cu 60 de zile înainte de data expirării poliței. Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a denunța contractul unilateral cu o notificare prealabilă de 30 zile”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proprietarii Radisson din București anunță oficial că au semnat o scrisoare de intenție pentru vânzarea hotelului. Suma - 177, 5 milioane euroDenumit “Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics'' (ELI-NP), proiectul laserului de mare putere a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanții a trei țări europene, România, Ungaria și Cehia, au semnat un memorandum prin care și-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfășoară în cele trei țări, dintre care România este țara care găzduiește laserul de mare putere.
Finanțat din fonduri europene, proiectul va costa 300 milioane de euro, fără TVA, iar construcția de la Măgurele, județul Ilfov, a început în 2012 și se va termina peste doi ani.
ELI-NP va găzdui un sistem laser de mare putere (HPLS) cu două fascicule de 10 PW (10 petawați, însemnând 10% din puterea Soarelui) și un sistem ce va produce un fascicul gama (GBS) ai cărui parametri sunt cu mult peste cei atinși de echipamentele actuale.
CITEȘTE ȘI Schimbare de lider în asigurări. City Insurance devansează Allianz-Țiriac în T1Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.
Allianz-Țiriac, Omniasig și Asirom sunt primii trei asigurători locali după nivelul primelor subscrise în 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Allianz-Țiriac este subsidiara grupului german Allianz, iar Asirom și Omniasig sunt deținute de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), prezent pe piața din România și cu BCR Asigurări de Viață.