Curtea de Apel București a obligat firmele Unirea Shopping Center, care administrează magazinul Unirea din centrul Capitalei, și Astra Nova Security (ANS), controlate indirect de Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, să plătească retailerului de echipamente audio-video Stanbox Music despăgubiri de 7,7 milioane de lei pentru că, între anii 2007 - 2012, i-ar fi blocat acestuia accesul la un imobil adiacent magazinului Unirea. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la instanța superioară.
Potrivit datelor verificate de Profit.ro, Stanbox Music și Unirea Shopping Center (USC) au încheiat, în iulie 1992, un contract de asociere pentru construcția unui imobil cu două nivele, compus din magazin, depozit de marfă, birou, grup sanitar și anexe.
Clădirea a fost construită cu fondurile Stanbox Music, pe un teren situat în curtea interioară a magazinului Unirea, în zona de legătură cu corpul Călărași.
Asociații au hotărât ca, la momentul finalizării lucrărilor, clădirea să rămână în proprietatea părților, urmând ca Unirea Shopping Center să dețină 3% din imobil, respectiv valoarea terenului, iar Stanbox Music să aibă diferența, echivalentul valorii construcției.
CITEȘTE ȘI Luptă pentru controlul averii: Carmen Adamescu a fost revocată de la conducerea Unirea Shopping Center, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, i-a luat loculConform contractului încheiat în 1992, clădirea urma să fie exploatată de Stanbox Music. În schimb, Unirea Shopping Center urma să primească, pentru cota de proprietate asupra viitoarei clădirii, o chirie lunară de 200.000 lei, de la data intrării în exploatare a construcției.
Clădirea a fost finalizată în iunie 1994.
În luna mai 1997, USC și Stanbox Music au încheiat un contract pentru vânzarea unui teren în suprafață de 160 metri pătrați, aferent acestei construcții edificate de către Stanbox Music, dar fără respectarea autorizației de construire, susțin administratorii USC în raportul acestora aferent anului 2013.
De asemenea, contractul a avut ca obiect și vânzarea unui teren aflat în proprietate comună forțată și perpetuă, în suprafață de 151 metri pătrați, reprezetând căi de acces la terenul de 160 metri pătrați, căi de acces pe intrarea din strada Mămulari, respectiv culoarul aferent intrării din Piața Unirii, situat în imediata vecinătate a intrării în restaurantul McDonald’s Unirea.
“Reclamanta Stanbox Music susține că și-a putut exercita în mod normal atributele dreptului de proprietate asupra imobilului situat în București, Piața Unirii 1, sectorul 3, dobândit prin intermediul contractului de vânzare-cumpărare menționat anterior (luna mai 1997 – n.r.) până la 06.09.2005, dată la care cele două pârâte (USC și ANS – n.r.) i-au îngrădit, din varii motive, în mod abuziv și nejustificat, accesul în imobil prin blocarea căilor de acces - situație reținută ca atare și în cadrul Deciziei ÎCCJ 3.761/11.12.2008 din Dosarul 10478/3/2007”, se arată în documentul consultat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primul raport oficial privind cauzele falimentului Astra Asigurări. Avocații lui Adamescu Jr, indicat în premieră ca vinovat principal, au contestat deja documentulAstfel, în noiembrie 2005, Stanbox Music a solicitat instanței să oblige USC și ANS să permită accesul necondiționat în incinta USC pe suprafețele de teren pe care aceasta le deține în proprietate exclusivă și în coproprietate forțată și perpetuă cu USC (denumite calea de acces auto și pe suprafața de teren neconstruită liberă pentru circulație și aprovizionare), situate în București, Piața Unirii 1, sector 3, precum și accesul personalului Stanbox Music și al autovehiculelor care deservesc punctul de lucru al acesteia din incinta magazinului Unirea Shopping Center.
Stanbox Music a solicitat ca nivelul despăgubirilor să fie calculat în baza tarifului de chirie practicat USC pentru spațiile din incinta complexului comercial.
Potrivit datelor USC, nivelul despăgubirilor solicitat în instanță a fost de 25 milioane de lei.
Stanbox Music are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al echipamentului audio-video în magazine specializate. Societatea este controlată de Gheorghe Stan – 50%, alături de Marcel Stan – 25% și Vasile Stan – 25%, potrivit termene.ro.
CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Dan Adamescu a muritÎn 2016, potrivit celor mai recente date, Stanbox Music a raportat afaceri de 61.943 lei, dublu față de 2015. Pierderile au scăzut cu 50%, la 171.052 lei.
Cu afaceri de 69,2 milioane de lei în 2016 și un profit net de 418.200 lei, Unirea Shopping Center este controlată de The Nova Group Investments Romania – 74,2% și SIF Muntenia – 10%.
Principalul acționar al The Nova Group Investments Romania este The Nova Group Investments BV (Olanda) – 99,98%.
Astra Nova Security, o societate cu activități de protecție și gardă, a înregistrat afaceri de 13,78 milioane de lei, de la 10,62 milioane de lei în 2015.
Principalul acționar este The Nova Group Investments BV (Olanda) – 98,1%, alături de Florin Silviu Ioniță – 1,9%.