Afacerile ADM Farm, distribuitor farmaceutic din top 10, care a intrat în insolvență anul trecut, au atins în 2015 minimul din istoria companiei, fiind în scădere cu 85% față de 2014, când a raportat puțin peste 100 milioane euro. În cazul unui faliment, valoarea de lichidare a companiei este estimată la 114,49 milioane lei (25 milioane euro).
Potrivit planului de reorganizare realizat de Casa de Insolvență Transivania (CITR) și aprobat de creditorii companiei în decembrie 2015, în perioada ianuarie-august anul trecut cifra de afaceri ADM Farm s-a situat la 65,9 milioane lei, față de 380 milioane lei în perioada similară din 2014.
”Se constată contractarea cifrei de afaceri în principal pe fondul blocajelor la achiziții instituite de către o parte din furnizori în pofida faptului că se solicită livrari de marfă cu plata în avans, a pierderii credibilității în piață și a fluctuațiilor și lipsei de experiență personalului din vânzări”, se arată în planul de reorganizare.
ADM Farm are creanțe de 252,6 milioane lei, din care datorii garantate către BRD și Piraeus Bank de 13,4 milioane lei și creanțe chirografare (către furnizorii companiei producători farmaceutici) de 233,6 milioane lei.
Afacerile ADM Farm au scăzut constant în perioada 2011 - 2014, aproape înjumătățindu-se, de la 781 milioane lei la 455 milioane lei, iar din 2013 compania înregistra pierderi.
Distribuitorul a fost înființat în 1998, ca o asociere între prieteni. Compania a început să aibă dificultăți după moartea unuia dintre fondatori, Dragoș Pop, în 2012. Acționarii companiei sunt Elena Pop și Alin Iosep.
”Începând cu anul 2012 (după decesul acționarului majoritar) principalii parteneri comerciali ai societății au avut o politică constantă de reducere a expunerii față de companie. Ca urmare a acestui fapt societatea a început să se confrunte cu limitări în achizițiile de marfă sau chiar blocaje temporare, reducând semnificativ volumul de marfa disponibil pentru vânzare ceea ce a facut imposibila implementarea unei strategii de crestere a vânzărilor. Lipsa unor producatori din portofoliu și inconstanta in aprovizionare a dus la scăderea accelerată a vânzărilor începând cu 2013 și continuând in 2014”, se arată în planul de reorganizare.
ADM Farm este vizată și într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul tranzacțiilor cu medicamente, în care inclusiv Alin Iosep a fost reținut în mai pentru 24 de ore.
În vederea acoperirii într-o cât mai mare măsură a pasivului societății debitoare, CITR a propus implementarea unui plan de reorganizare pe o perioadă de 18 luni, care are ca scop principal acoperirea într-un grad cât mai mare a creanțelor înregistrate la masa credală prin lichidarea activelor din patrimoniul societății debitoare.
Compania a scos la vânzare mai multe terenuri și apartamente din București, Brașov, Craiova și Alba Iulia, autovehicule, licențe de farmacii și participații la firmele Giulești Farm, Molecular Medicine, CT Clinic SRL, Hedera Farmacie și Mihon.
În octombrie, ADM a vândut 12 farmacii Santefarm (MC Serv Tour) către Farmaceutica Remedia. Din ultimele date disponibile, rețeaua Santefarm număra 24 de farmacii în București și Ilfov, majoritatea fiind suspendate. ADM Farm mai deține licențe de farmacii și prin firmele Hedera Farmacie si Mihon. Și pentru acestea din urmă au fost primite oferte de la societăți terțe aflate în industria farma pentru achiziționarea licenței de farmacie Mihon cu 85.100 euro +TVA, a licenței de farmacie Hedera Farmacie cu 80.000 euro+TVA și al imobilului proprietatea Hedera situat în Cluj Napoca în cuantum de 750.000 lei.
De asemenea, s-a fost aplicat un program de restructurare și de reducere a salariilor și beneficiilor, numărul de angajati și colaboratori s‐a redus cu 38%, la 349, iar cheltuielile totale cu 48%.
Raportul precizează că activitatea companiei este condiționată de accesarea de credit comercial și sprijin promoțional în special de la furnizorii indispensabili.
Administrarea societății se realizează de către administratorul special Valentin Preda, sub supravegherea administratorului judiciar – CITR.
Și Valentin Preda propusese un plan de reorganizare, dar creditorii l-au acceptat pe cel al CITR.
Planul de reorganizare al lui Preda prevedea un avans al afacerilor de 55% anul acesta, precum și atragerea unui investitor până în 2018, pentru un aport de 5 milioane euro.
ADM Farm este parte dintr-un grup de firme care mai cuprinde alături de distribuitorul de produse parafarmaceutice PDG și farmaciile Sante.
La ora actuală, în ipoteza deschiderii procedurii falimentului valoarea pe care creditorii acesteia o vor obține în urma lichidării patrimoniului acesteia este estimată la 114,49 milioane lei, conform raportului de evaluare al Darian.