Afaceri cumulate de 1 miliard euro la primele 10 firme intrate în insolvență în S1. Câte companii vor mai intra în insolvență

Afaceri cumulate de 1 miliard euro la primele 10 firme intrate în insolvență în S1. Câte companii vor mai intra în insolvență
scris 3 aug 2016

Aproape 4.300 de companii au intrat în insolvență în primul semestru al anului, cu 25% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, nume sonore se regăsesc printre primele 10 cele mai mari insolvențe înregistrate în primele șase luni, companii ale căror afaceri cumulate ajung la un miliard de euro, arată un studiu al Coface.

Pe primul loc în topul cel mai mari insolvențe din primele șase luni se află Interagro, compania deținută de antreprenorul Ioan Niculae. Interagro SA a avut afaceri de 395,5 milioane de euro anul trecut și 100 de angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

Locul al doilea este ocupat de Complexul Energetic Hunedoara, intrat în insolvență pe 7 ianuarie. Societatea a avut afaceri de aproape 151 de milioane de euro anul trecut și 6.672 de angajați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe locul al treilea, cu afaceri de 90,6 milioane de euro, se situează CET Govora SA, companie care și-a cerut insolvența la începutul lunii mai. Compania avea, anul trecut, 1.312 angajați. 

InterAgro SA și InterAgro SRL, pilonii afacerilor lui Ioan Niculae, își comasează insolvența CITEȘTE ȘI InterAgro SA și InterAgro SRL, pilonii afacerilor lui Ioan Niculae, își comasează insolvența

Următorul loc este ocupat de o companie din domeniul construcțiilor, Mazza Construct, situată în județul Alba, cu afaceri de aproape 70 de milioane de euro anul trecut. Compania, care și-a cerut insolvența tot în luna mai, avea anul trecut 21 de angajați.

Pe locul al 5-lea este compania Prospecțiuni SA, controlată indirect de omul de afaceri Ovidiu Tender, cu afaceri anul trecut de 69 de milioane de euro. Prospecțiuni și-a cerut insolvența în luna aprilie, iar anul trecut avea 1.978 angajați.

Locurile următoare sunt ocupate de Romenergy Industry din Alba (cu afaceri de 56,4 milioane de euro în 2016 și 9 angajați), STG Steel din București (cu afaceri de 51,7 milioane de euro în 2016 și 197 de angajați), Activ Bunker Oil din Constanța (cu afaceri de 48,1 milioane de euro anul trecut și 36 de angajați), Romsys (cu un rulaj de 38,4 milioane de euro și 183 de angajați anul trecut) și Confezioni Andrea România din Hunedoara (cu afaceri de 28,7 milioane de euro și 1.168 de angajați anul trecut).

Coface estimează că, pe tot acest an, vor fi înregistrate 7.800 de insolvențe, devenind noul minim al ultimilor zece ani (anterior, anul 2005 a înregistrat cel mai scăzut nivel al insolvențelor, respectiv 9.230). În plus, numărul insolvențelor deschise în primul semestru în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro înregistrează o scădere importantă, respectiv 229 de firme, comparativ cu 309 în aceeași perioadă a anului anterior.

Coface îmbunătățește ratingul de țară al României de la B la A4, dar avertizează că este unul fragil CITEȘTE ȘI Coface îmbunătățește ratingul de țară al României de la B la A4, dar avertizează că este unul fragil

România înregistrează, în primul semestru al anului, 23 de insolvențe la mia de companii active, un nivel de trei ori mai ridicat față de nivelul înregistrat în statele din Europa Centrală și de Est. spre deosebire de România, Polonia are de aproape patru ori mai multe companii active, dar sub 1.000 de companii care intră în insolvență anual.

Principalele domenii unde au fost înregistrate insolvențe în primul semestru al acestui an (raportat la mia de firme active) sunt: industria extractivă, fabricarea produselor textile, salubritate, construcții și industria alimentară și a băuturilor. 

“Spre deosebire de profilul insolvențelor din perioada 2010 - 2015, când una din principalele cauze era supraîndatorarea cauzată de pierderile acumulate gradual și de utilizarea ineficientă a activelor, companiile care au intrat în insolvență în primul semestru al anului curent au înregistrat o scădere constantă a nivelului îndatorării. Colectarea din ce în ce mai lentă a creanțelor este una dintre problemele majore ale firmelor insolvente”, a declarat Iancu Guda, services director &Senior Economist Coface România.

Tot el a explicat că societățile care au intrat în insolvență în primul semestru al acestui an au înregistrat aproape o triplare a duratei medii de colectare a creanțelor.

În plus, scăderea cu 25% a insolvențelor nou deschise în primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, este corelată și cu o diminuare a efectului negativ de domino propagat în economie, pentru că pierderile financiare au scăzut cu 56%, iar numărul locurilor de muncă pierdute cu 12%.

În România, doar 5% dintre companii încercă să se reorganizeze, iar dintre acestea doar 2% reușesc să finalizeze cu succes acest proces. În Europa, una din două companii încearcă să se reorganizeze, iar 25% dintre acestea reușesc, mai spun specialiștii Coface.
Analiza Coface a fost realizată pe baza datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) și în baza metodologiei Coface.

Grupul Coface oferă companiilor soluții de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienților proprii, are 4.500 angajați și a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,49 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
coface
insolvente
romania