Aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță ar putea dura aproximativ o lună, în condițiile în care România nu are un acord de extrădare cu Serbia, au declarat, vineri, surse judiciare, pentru News.ro. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că procedurile de extrădare vor începe abia după ce autoritățile sârbe vor soluționa dosarul penal deschis lui Ghiță pentru că a prezentat acte false. Pe numele lui Ghiță există două mandate de arestare, el având, în România, cinci dosare penale.
Deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, țară nemembră a Uniunii Europene, aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță se va face prin negociere directă între cele două state, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.
Astfel, procedurile de extrădare ar putea dura aproximativ o lună, au adăugat sursele citate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că, în acest moment, statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiță un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluționat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare, a spus Dan.
Ministrul de Interne a adăugat că polițiștii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiță în țară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.
Pe numele lui Sebastian Ghiță există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.
În 3 aprilie, Curtea de Apel Ploiești a respins, definitiv, contestația depusă de avocații lui Sebastian Ghiță la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat, în al cincilea dosar de corupție în care acesta este urmărit penal de către procurorii DNA.
În plus, judecătorii au admis contestația DNA și au dispus arestarea și pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, în condițiile în care instanța de fond considerase că nu există suficiente probe pentru această infracțiune și a emis mandatul doar pentru trafic de influență și spălare de bani.
Mandatul de arestare în lipsă cerut de DNA pe numele lui Ghiță a fost emis de Tribunalul Prahova în 15 martie, iar avocații fostului deputat, dispărut din decembrie anul trecut și dat în urmărire, au contestat decizia.
Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Ghiță. În 10 ianuarie, instanța supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul vinde la licitație 2 Maseratti Quatroporte și un JaguarÎn al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiță procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internațional S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. a pretins și primit de la reprezentanții celor două societăți sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituții și autorități publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT și/sau să faciliteze derularea în bune condiții firmelor ai căror reprezentanți fuseseră contactați, anterior, de către Ghiță. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, încheiate între anii 2007 și 2015 de către mai multe societăți comerciale cu profil de activitate în domeniul IT și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A.
Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzați foști șefi din Poliție și Parchet din Prahova și un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu.
De asemenea, Sebastian Ghiță mai este urmărit penal și în alte două dosare de corupție, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 și cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herțanu este acuzat de fraude cu fonduri europene și alte infracțiuni, în acesta din urmă fiind cercetați și fostul șef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum și fiul acestuia Vlad Cosma.
În 10 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță, omul de afaceri fiind dat și în urmărire internațională, prin Interpol.
Ghiță a dispărut în 21 decembrie 2016 și a fost inițial dat în urmărire națională după ce a încălat termenii controlului judiciar.