Anularea festivalurilor Untold și Neversea afectează inclusiv business-urile locale din Cluj-Napoca și Constanța și generează reale drame pentru firmele implicate în organizarea celor două evenimente, generate de pierderile rezultate. Perspectiva industriei depinde de durata în care vor fi aplicate restricții ce mențin o teamă la nivelul populației, soluția pe termen scurt fiind o recalibrare a evenimentelor, în zona permisă de autorități, spune la Profit TV Edy Chereji, fondator Untold și Neversea.
Edițiile de anul acesta ale festivalurilor Electric Castle, Untold și Jazz in the Park din județul Cluj, precum și cea a festivalului Neversea din Constanța au fost anulate. Profit.ro a anunțat anterior că evenimentele, festivalurile și manifestările culturale și artistice cu peste 1.000 de participanți simultan, atât în spații închise, cât și în aer liber, vor fi interzise până la finele lunii august, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.
"Am cântărit foarte mult această decizie, fiindcă ne-am fi dorit foarte mult să putem face cele două evenimente în acest an sau măcar un singur festival. În luna martie, când a început toată această epidemie și în România, am fost convinși că, orice s-ar întâmpla, trebuie să fin optimiști și să credem în posibilitatea de a face aceste festivaluri, dar iată că realitatea este alta", spune fondatorul Untold și Neversea la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El explică faptul că nici pentru toamnă nu puteau fi reprogramate cele două evenimente, în contextul informațiilor privind un posibil al doilea val al pandemiei în acea perioadă.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. CEO-ul Keez, cu experiență în depășirea crizelor: Trebuie relansate bugetele de marketing, nu doar tăiate costuri, altfel ne împușcăm în piciorMajoritatea artiștilor invitați pentru acest an au reconfirmat prezența în 2021, astfel că business-ul în sine și-a conservat investițiile, considerându-le avansuri pentru anul viitor, în schimb firmele implicate în organizarea celor două evenimente suferă reale drame generate de pierderile rezultate.
Bugetul Untold pentru acest an a fost fixat la 18 milioane euro, de la 16 milioane euro anul trecut, din care mai mult de jumătate sunt costuri cu producția evenimentului (logistica, echipamente, angajați). La aceasta se adaugă bani vărsați în comunitatea orașelor Cluj-Napoca (Untold) și Constanța (Neversea), prin cheltuieli ale participanților la hoteluri, localuri sau închirieri de apartamente, fonduri estimate la peste 45 milioane euro (Cluj), respectiv 20 milioane euro (Constanța). Bani care în acest an nu se vor mai regăsi în business-urile locale, explică Edy Chereji.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Mihnea Rădulescu, business director Vodafone România: Companiile vor căuta să-și digitalizeze business-ul. Atenție la securitatea cibernetică!Perspectiva industriei depinde de durata în care vor fi aplicate restricții ce mențin o teamă la nivelul populației.
"Ceea ce cred să se poate întâmpla și ceea ce va fi, până la urmă, rezolvarea acestei situații va fi politica pașilor mărunți, evenimente cu un număr redus de persoane, de 500 de persoane, cu restricții conform normativelor. Dacă acest lucru se va întâmpla frecvent și vom avea 1-2 luni de evenimente - pornim cu 500 de persoane, apoi, după o lună, creștem la 1.000, apoi, după încă o lună, creștem la 1.500 - și vor învăța și oamenii să se adapteze la un nou mod de a te raporta ce înseamnă libertatea și bucuria de a merge la un eveniment, cred că vor fi tot mai mulți participanți. Asta este soluția, să ne recalibrăm cu toții în zona care va fi permisă de autorități", spune fondatorul Untold și Neversea, adăugând însă că nu orice eveniment va putea fi considerat un festival.