Toate restaurantele de la Radisson Blu sunt ale lor, ale hotelului, adică, nu sunt spații închiriate altora. Ginger e cel mai nou restaurant de la ei, deschis în ultimele zile ale lui octombrie 2017 într-un spațiu de la parter care stătea nefolosit de ceva vreme, de când cu legea antifumat. Acolo, vizavi de restaurantul Prime, chiar pe partea care dă spre curtea interioară, aveau un fel de pavilion pentru fumători, care nu mai avea obiect de când fumătorii au fost alungați din locurile în care oricum nu aveau ce căuta.
Salonul e mijlociu spre mic, nu intră mulți oameni acolo. Au adus arhitecți foarte buni, care au reușit să scoată cam tot ce se putea dintr-un spațiu în care nu se gândiseră multă vreme că va ajunge restaurant. Conceptul e unitar, materiale și mobilier de cea mai bună calitate, lumini bine făcute, un parchet metalic de efect. În mijloc sunt barul și mesele de sushi ale bucătarilor, în față au mese de bar, înalte. Au două enclave cu mese la care pot sta câte 6-7 oameni, iar în spate câteva mese mai mici.
Curtea interioară a Radisson Blu e frumoasă și chiar spectaculoasă vara, când e amenajată. Iarna îți atrage privirea mai ales piscina cu apă caldă, nu vezi prea des oameni scăldându-se afară în ger, în aer liber.
CITEȘTE ȘI FOTO Asaltul restaurantelor mari către periferieGinger e un restaurant de sushi, înainte de toate. De aceea i-au și spus Ginger Sushi Bar & Lounge la început. Însă am înțeles că vor să-i extindă meniul, să mai adauge câteva feluri de mâncare din bucătăria japoneză, inclusiv vita. Acum cred că folosesc doar numele Ginger, ca să-i scoată mai mult în evidență specificul de restaurant, nu doar de sushi bar.
Au adus bucătari din toată lumea la Ginger. Cheful pe sushi e din Nepal (cel din poza de jos, mai mărunțel, lângă austriacul Nicolai Schleifer, executive chef pe tot hotelul), un bucătar e din Israel, altul a venit din Croația. Și se pare că o parte din mâncare – vita, fără îndoială – o fac în bucătăria de la Prime, unde au și acolo bucătari foarte talentați.
Am fost de două ori în ultimele zile la Ginger și am fost impresionat de mâncare: gust, culoare, prezentare, textură, atenția pentru detalii. Am mâncat foarte mult sushi, desigur, dar și pește, vită, deserturi. Foarte bune toate. Pozele făcute cu telefonul ies perfect când ești aproape, însă la Ginger e semiintuneric în permanență, așa că nu se văd bine detaliile. Sper să-mi trimită ei unele făcute profesionist, chiar merită mâncărurile acelea să fie văzute.
Și serviciul a fost foarte bun la Ginger, așa cum am observat că este în majoritatea hotelurilor mari, unde au oameni care știu bine cum să evalueze candidații la recrutare, pentru că poți investi un milion de ore de training în cineva care nu are reflexele de client service, ca tot nimic iese.
Prețurile au fost ceva mai mici decât mă așteptam. Cu 400 de lei poți avea o masă foarte bună în doi la Ginger, cu o sticlă de vin – nu din cele scumpe, e drept!
De cum am văzut primele feluri de mâncare pe masă, am bănuit că Ginger, sau Ginger Sushi Bar & Lounge, care o fi denumirea lui exactă, va urca pe primul loc în Lista Restocracy. Și chiar așa s-a și întâmplat, când am pus notele și calculatorul a socotit media finală. Sigur, e greu să compari sushi-ul cu Grande Cuisine-ul de la Le Bistrot Francais, de pildă (și, dacă ar fi să aleg, eu aș alege întotdeauna Haute Cuisine), dar dacă am impus un algoritm de calcul, trebuie să îl respect.