Fundația Conservation Carpathia deține, printre altele, ferma de biodiversitate Cobor de 500 de hectare din județul Brașov, aceasta fiind deschisă și pentru turiști. Ferma își bazează activitatea pe creșterea bovinelor Sură de stepă, pentru carnea de vită de înaltă calitate, pe ecoturism și pensiunea de cai.
„Dacă vorbim despre conservare și despre protecția naturii, acest lucru în filozofia noastră nu se poate realiza fără a crea și valoare economică. Creând această fermă exista posibilitatea ca și comunitatea locală să beneficieze de locuri de muncă. Vorbim de aproape 15 locuri de muncă, contribuind astfel la regenerarea comunității. Animalele, rasa de Sură de stepă care a fost reintrodusă, contribuie la menținerea biodiversității. Oferim și o experiență gastronomică un pic atipică pentru cei care gătesc Sură de stepă”, spune, la emisiunea Redescoperă România de la PROFIT NEWS TV, Istvan Szabo, Manager Afaceri Verzi la Fundația Conservation Carpathia.
Anii de pandemie, continuă el, au contribuit masiv la creșterea turismului național. Din 2023 însă turismul a reintrat într-o oarecare normalitate.
„În 2023 simțim că lucrurile s-au echilibrat. Experiența noastră din 2020 până în 2022 a fost că un număr foarte mare de oameni din România au redescoperit țară. Evident, erau forțați de condițiile respective impuse de pandemie, dar a fost o modalitate foarte interesantă să vedem familii, oameni, care ajung în Cobor, care caută liniște, conexiune specifică cu natura.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Străinii care vin în România tot timpul caută genul acesta de experiență. Ceea ce am încercat să creăm în ultimul an a fost să introducem evenimente în acest sat și, în acest fel, să aducem și alt tip de musafiri. Procesul de redescoperire aduce valoare economică și pentru comunitate. În acest fel, orice antreprenor din turism care lucrează cu forța de muncă locală poate să-și plătească fără niciun stres pe termen lung și în perioada de extrasezon salariile”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Redescoperă România – Dana Chiriac, director de marketing Alma Health & Spa Retreat: Biletele gratuite de tratamente au dus la subdezvoltarea turismului balnear. Este vorba și despre un public care trebuie educatAnul acesta 50% dintre turiștii care au vizitat ferma Cobor au fost străini și 50% români.
„Experiența arată că apare un profil de turist român care caută experiența la firul ierbii”, precizează Istvan Szabo.
„Turismul corporate recuperează masiv după pierderile din perioada pandemiei. Dar, ceea ce am văzut anul acesta este că partea asta de turism intern de leisure a crescut incredibil de mult. Oamenii la fel cum se duc în străinătate, se duc și în România”, subliniază el.
Fundația Conservation Carpathia a finalizat și o strategie integrată de turism ce va include toate locațiile pe care le administrează, creând astfel un sejur atipic pentru România și pentru Transilvania.
„Începem un sejur de la Cobor de pe Colinele Transilvaniei, după care se ajunge în zona Șinca pentru turism ecvestru și, după aceea, se urcă în munți, adică se ajunge la observatoarele de animale sălbatice. Vrem să devenim unul dintre cei mai importanți operatori de experiențe ecoturistice. Oferim pachete inițiatice, tot ce înseamnă inițiere în comunități, experiențe, natură. E o abordare holistică care încearcă să pună în valoare specificul fiecărei locații”, mai spune Istvan Szabo.