Senatorul Vlad Alexandrescu anunță că USR va ataca la Curtea Constituțională legea care prevede eliminarea a 102 taxe, deoarece eliminarea taxei radio-TV ar afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune.
”În legătură cu propunerea de reexaminare a președintelui României, adresată Parlamentului, pentru legea privind eliminarea a 102 taxe, grupul senatorilor USR a votat astăzi după-amiază împotriva respingerii propunerii, susținând păstrarea taxelor Radio TV (...) Grupul senatorilor USR va ataca articolul din lege care prevede eliminarea texelor Radio TV la Curtea Constituțională, pe temeiul art. 31, alin. 5 din Constituția României care prevede că «serviciile publice de radio și televiziune sunt autonome»”, a scris, pe Facebook, Vlad Alexandrescu.
El argumentează că finanțarea SRR și SRTv exclusiv de la bugetul de stat va afecta independența editorială a celor două instituții. ”În loc să răspundă doar în fața cetățenilor, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radio vor trebui să dea socoteală Guvernului și politicienilor, care vor propune, respectiv vor aproba bugetul lor. În condițiile în care politizarea celor două servicii publice este și acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependență financiară față de Guvern riscă să le ducă la obediență totală față de Putere”, crede Alexandrescu.
Senatorul USR amintește că legea a fost adoptată fără o dezbatere publică reală și a ignorat opiniile organizațiilor din domeniul mass-media. ”Subliniem faptul că în ultimii ani, în rapoartele Națiuni în Tranzit (Nations in Transit) elaborate de Freedom House, privitoare la starea democrației din fostele țări est-europene și sovietice, presa din România a primit, în mod constant, cele mai proaste calificative, mai proaste decât cele de la indicatorii corupție, justiție, societate civilă, proces electoral ori guvernanță democratică națională și locală. În fapt, dacă ne-am raporta doar la scorul obținut la capitolul independența presei, România ar risca să fie plasată în rândul țărilor cu tendințe autoritariste!”, susține senatorul.
De asemenea, el a invocat riscul diminuării bugetului până în punctul în care ar putea fi închise posturile Radio România Cultural și Radio România Muzical, existând deja precedentul desființării TVR Cultural.