Simona Halep a trecut de bariera de 40 de milioane de dolari câștigați doar din tenis. Cum a ajuns aici, sprijinită de un magnat al transporturilor maritime. Halep: A fost extraordinar de scump

Simona Halep a trecut de bariera de 40 de milioane de dolari câștigați doar din tenis. Cum a ajuns aici, sprijinită de un magnat al transporturilor maritime. Halep: A fost extraordinar de scump
scris 15 aug 2022

Simona Halep a câștigat turneul WTA de la Toronto și premiul în valoare de 439.700 de dolari. Odată cu acest premiu, românca a ajuns la suma totală de 40,1 milioane de dolari câștigată exclusiv din tenis, sume la care se adaugă contractele de imagine, reprezentare și sponsorizare.

Simona Halep se află pe locul 3 al tuturor timpurilor în clasamentul câștigurilor venite exclusiv din tenis, după surorile Serena Williams și Venus Williams, potrivit WTA, arată G4media.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Ministerul Turismului pregătește campanie în Marea Britanie și Germania pentru atragerea de turiști CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ministerul Turismului pregătește campanie în Marea Britanie și Germania pentru atragerea de turiști
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Serena a câștigat 94,5 milioane de dolari din tenis, în timp ce Venus – 42,2 milioane de dolari. Cu câteva turnee importante la care va ajunge în fazele superioare, Simona Halep ar putea să o întreacă încă din acest an pe Venus Williams și să ajungă pe locul doi.

Anterior, CNN a prezentat o analiză despre costurile foarte mari necesare formării unui jucător profesionist de tenis de top, dându-le ca exemplu pe Simona Halep, despre care postul american scrie că a fost ajutată în carieră de omul de afaceri Corneliu Idu, și pe Madison Keys, a cărei familie a trebuit să se mute pentru ca ea să ajungă o sportivă importantă.

FOTO Poșta Română a lansat primele cutii poștale digitale CITEȘTE ȘI FOTO Poșta Română a lansat primele cutii poștale digitale

În analiza CNN era arătat că omul de afaceri Corneliu Idu, cu o avere estimată la 130 de milioane de dolari - decedat între timp - era deținătorul operatorului portuar Comvex Constanța, dezvoltând și unul dintre cele mai mari cluburi de tenis din România, Tenis Club Idu. Dacă nu ar fi fost un magnat român al transporturilor maritime, poate că Simona Halep nu ar fi ajuns niciodată una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, era relatat.

Crescută în orașul Constanța de la malul Mării Negre, Halep avea nevoie de competiții internaționale pentru a-și dezvolta cariera.

FOTO Pasager într-un avion Wizz Air, pe un scaun fără spătar CITEȘTE ȘI FOTO Pasager într-un avion Wizz Air, pe un scaun fără spătar

Corneliu Idu a fost salvarea fetiței de 14 ani și ea a ajuns să joace finala French Open din 2014 și să urce pe locul 2 mondial, a precizat sursa citată. "A fost extraordinar de scump, îi aveam numai pe părinți ca susținere, nu aveam sponsori", a declarat Halep, într-un interviu acordat în perioada ultimei ediții a Wuhan Open.

Cu excepția celor patru țări care organizează turnee de Grand Slam, ale căror federații bogate au programe de finanțare a carierei tinerilor jucători, federația română nu beneficia de fonduri pentru a o susține pe Halep.

Idu, unul dintre cei mai bogați oameni din Constanța, era proprietarul Tenis Club Idu, unde se antrena Halep. Banii lui au ajutat-o pe Simona Halep să intre în circuitul european al juniorilor timp de doi ani, până la vârsta de 16 ani.

"Asta a fost, nu am avut niciun alt sponsor. Părinții mei au făcut tot ce au putut ca să ajung unde sunt acum, dar a fost bine pentru noi că am avut acest ajutor", a afimat Halep.

EXCLUSIV VIDEO Incident într-o cursă TAROM București-Timișoara, doi pasageri au fost coborâți din avion pentru injurii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Incident într-o cursă TAROM București-Timișoara, doi pasageri au fost coborâți din avion pentru injurii

Potrivit federației britanice de tenis, dezvoltarea carierei unui jucător de la 5 la 18 ani poate costa în jurul a 250.000 de lire sterline (280.000 de euro, 300.000 de dolari). Asta face din ce în ce mai important suportul părinților, sponsorilor, investitorilor sau federațiilor naționale și îi pune pe copii sub o și mai mare presiune să facă performanță.

Chiar dacă ajungi un jucător profesionist, realitatea arată că nu este obligatoriu să te îmbogățești: Potrivit unui studiu realizat de ITF în 2013, jumătate din cei 14.000 de jucători profesioniști, băieți și fete, nu câștigă nimic.

Spre deosebire de jucătorii profesioniști de fotbal, care au salarii fixe, jucătorii de tenis sunt antreprenori, majoritatea fiind obligată să plătească pentru tot, antrenamente, călătorii, hrană, cazare. Pentru fete, ITF estimează aceste costuri anuale la o valoare medie cuprinsă între 38.800 și 40.180 de dolari, fără antrenamente. Cheltuielile pentru viitoarea Serena Williams sau viitorul Novak Djokovici pot urca vertiginos dacă îți înscrii copilul la o academie de tenis.

viewscnt
Afla mai multe despre
simona halep
nr 1 mondial