După ce a explodat la recentele Europene de juniori de la Roma, unde a obținut timpi uluitori la 100 m liber înot, David Popovici a intrat pe radarul internațional. Iar Jocurile Olimpice devin scena pe care puștiul de 16 ani surprinde tot mai mult cu aparițiile sale fulminante în bazin.
O scolioză diagnosticată la patru ani, recomandarea de a merge la bazin și dragostea la prima vedere între David și viteza din apă. La „Lia Manoliu", inițierea cu Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi întâlnirea cu antrenorul Adrian Rădulescu. Ce semnale a avut de timpuriu față de potențialul planetar al acestui om-amfibie?
Cei doi lucrează de când David avea 9 ani.
CITEȘTE ȘI FOTO Două trenuri de marfă s-au ciocnit în Ialomița. Mecanicul a adormit beat. Ministrul explică situația și cere scuze călătorilor dintrun alt tren, blocat de la Constanța„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total", rememorează Rădulescu la Tokyo rădăcinile colaborării cu Popovici, scrie gsp.ro
Dar amintirile lui David sunt mai simpatice despre copilăria lui.
„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant", povestea recent într-un interviu pentru Steaua TV.
Dar momentul care a aprins cu adevărat beculețul spre performanță s-a întâmplat la 10 ani.
„Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit", explică Rădulescu.
Iar etapa următoare s-a produs la 14 ani, la Campionatele Naționale de cadeți: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun".
La juniori, campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber. Medaliile au început să curgă înlănțuite într-o avalanșă amețitoare care crea, puțin câte puțin, racheta futuristă. Apoi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Baku, cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv la 14 ani în proba de 100 m liber: 49,82 secunde.
CITEȘTE ȘI Mega Image se retrage de pe eMAG„Am renunțat în 2019 la Europene, la Mondiale, special pentru a ne axa pe FOTE. Și am decis să ne focusăm natural pe 50 m, 100 m și 200 m liber pentru că atinsese deja baremul B pentru JO. Era firesc să mergem spre A pe aceste probe".
Conexarea la tehnologiile adaptabile în sport face și ea parte din arsenalul lui David. Are în staff un analist video, care folosește filmările pentru a monitoriza pregătirile bucureșteanului.
Părinții au o convenție cu sportivul să evite aparițiile publice, lucru transmis în sistem piramidal și către cei care au mai lucrat de-a lungul vremii cu puștiul. Regula internă e că numai David și antrenorul său discută diferite teme în media, orice alte voci trebuie să treacă prin filtrul celor doi înainte de a povesti orice subiecte legate de înotătorul-revelație.
Ascensiunea fulminantă a lui David Popovici a făcut să tresară o mulțime de universități americane, care vor deja să și-l treacă în portofoliu pe băiatul care e noua senzație mondială a natației.
„Sunt contacte în SUA, dar când ajungi la un anumit nivel nu știu cât te mai ajută sistemul NCAA. Și nu știu dacă David chiar asta își dorește. Poate vrea să rămână în țară sau în Europa, la o facultate. Opțiunile sunt deschise și foarte vaste. Decizia îi va aparține doar lui și familiei", spune Adrian Rădulescu.
CITEȘTE ȘI Raul Ciurtin intră în Marea Britanie cu brandul Verdino, care substituie carneaDavid e elev la Liceul „George Coșbuc", bilingv, româno-englez, iar antrenorul său îl descrie ca pe un spirit umanist:
„Nu prea e atras de științele exacte, mai mult pe istorie, geografie. Chiar avem un joculeț simpatic între noi când trebuie să recunoaștem steagurile unor țări, ne contrazicem dacă e Mali sau Senegal sau Camerun. Iar «micul Google» le recunoaște imediat".