Marea Britanie, China și România o revendică pe Emma Răducanu

Marea Britanie, China și România o revendică pe Emma Răducanu
scris 15 sep 2021

După ce tânăra senzație a tenisului a câștigat turneul US Open, ea a fost salutată drept prima britanică din ultimii 44 de ani care a câștigat un turneu de Grand Slam, scrie The Washington Post.

Dar, pentru că ea s-a născut la Toronto dintr-o mamă chineză și un tată român înainte de a se muta într-o suburbie londoneză pe când era încă un copil, admiratori din diverse țări o ovaționează ca pe o eroină a sportului și ca pe un ambasador al culturii lor, arată g4media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Mulți dintre românii care au urmărit-o jucând în finală au observat că era costumată în roșu, galben și albastru, aceleași culori cu cele ale steagului românesc.

Admiratorii din China au fost încântați atunci cînd, în ediția britanică a revistei Vogue, ea a spus că datorează încrederea în sine firii mamei, și au devenit euforici din momentul când au văzut un videomesaj în care ea le mulțumea în chineza mandarină.

Răducanu ține cont de toate aceste origini. În contul său de pe Twitter se poate citi textul ‚london/toronto/shenyang/bucharest’, astfel încât ea este considerată ca fiind întruparea a tot ceea ce înseamnă să fii britanic.

Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV CITEȘTE ȘI Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV

„Povestea lui Răducanu este însăși povestea Londrei”, a scris pe Twitter Sadiq Khan, primarul Londrei, un oraș în care aproape 40% din populație este născută în altă țară. „Aici, la Londra, îmbrățișăm și prețuim diversitatea, iar dacă muncești din greu și primești o mână de ajutor, poți realiza orice”.

După Brexit, mulți britanici au apărat atitudinea țării lor față de imigranți, iar acest lucru a alimentat o bună parte a resentimentelor împotriva imigranților.

Iar la începutul acestei veri, în timpul Campionatelor Europene (de fotbal, n. red.), când Anglia a ajuns în finală, mulți au fost uimiți – dar alții, nu – să vadă atacurile rasiste la adresa a trei jucători britanici de culoare care au ratat niște lovituri libere. Portretul unuia dintre jucători, Marcus Rashford, a fost vandalizat. O zi mai târziu, sute de supoerteri au transmis mesaje de solidaritate și de sprijin.

Sâmbătă, Răducanu a învins-o pe canadiana Leylah Fernandez, 19 ani, în finala feminină. Prin această victorie, tânăra de 18 ani a devenit prima femeie din istorie care, venită din calificări, câștigă un titlu de Grand Slam la US Open.

După victorie, premierul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că „a dat dovadă de un talent extraordinar, de hotărâre și de ambiție, iar noi suntem cu toții foarte mândri de ea”.

Regina Elisabeta II a scris că, pentru ea, „victoria este o realizare remarcabilă la o vârstă atât de fragedă”, iar „asta e o dovadă a sârguinței și a eforturlor depuse”.

Răducanu a fost încântată să afle că regina, în vârstă de 95 de ani, a urmărit partida.

„M-am simțit extrem de onorată și foarte, foarte recunoscătoare că mi-a urmărit jocul, nu-mi vine să cred”, a declarat ea la BBC. „Cred că am să pun scrisoarea în ramă”.

Datoria mondială se apropie rapid de nivelul record de 300.000 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Datoria mondială se apropie rapid de nivelul record de 300.000 de miliarde de dolari

Nigel Farage, un agitator politic, poate cel mai vajnic susținător al Brexitului, a lăudat-o și el pe Emma Răducanu scriind pe Twitter: „S-a născut un megastar mondial”. El a fost în general criticat în mediile de socializare, unde abonații s-au grăbit să reamintească remarcile sale anterioare la adresa migranților, și mai ales la adresa românilor.

Unii britanici proveniți din familii de imigranți consideră victoria lui Răducanu ca pe o victorie a tuturor imigranților.

Totuși, unii se întreabă de ce se face atâta caz de originile ei.

În ceea ce o privește, Răducanu a vorbit cu mândrie de legăturile ei cu România și cu China.” E chiar foarte plăcut”, a spus ea, referindu-se la vizitele la bunica din România. „Ca să fiu cinstită, îmi place mâncarea, adică, vreau să spun că mâncarea e incredibilă. Iar mâncarea gătită de bunica este și ea ceva deosebit. Sunt chiar legată de București”.

La emisiunea ”Good Morning, America” de luni, ea le-a mulțumit ambilor părinți, afirmând că de la ei a moștenit ambiția. „Sunt cei mai duri critici și sunt foarte, foarte greu de mulțumit”, spune ea râzând. „Dar, de data asta, le-am făcut-o!”.

viewscnt
Afla mai multe despre
emma răducanu
us open
tenis