În România există doar trei bazine olimpice omologate oficial. Două dintre ele, din Otopeni și din Târgu-Mureș, stau însă închise la un an de la inaugurare. Doar bazinul olimpic de la Clubul Dinamo funcționează.
Sunt probleme reamintite după performanțele recente ale lui David Popovici.
Târgu-Mureșul se poate lăuda, de anul trecut, cu o mândrețe de bazin olimpic de înot, ridicat pe amplasamentul fostului ștrand 1 Mai, închis după 2000. Bazinul este unul dintre cele mai moderne din țară, construit după standarde olimpice și ar putea găzdui competiții naționale și internaționale de natație. Cu o singură condiție: dacă nu ar fi închis, arată Europa Liberă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sunt 14 ani de când proiectul de realizare a unui complex de natație în cartierul Aleea Carpați din Târgu-Mureș a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern. Hățișul birocratic și juridic și lipsa fondurilor au făcut ca lucrările să înceapă abia în 2019, dar să se încheie în doar 2 ani, în 2021.
Deși investiția a fost realizată în baza unui contract de execuție de 25 de milioane de lei, la aceasta s-au adăugat și alte costuri, inclusiv de dotări, valoarea investiției finale depășind 50 de milioane de lei.
Inaugurat oficial în 2021, de o pleiadă de oficialități, bazinul olimpic stă însă închis și neutilizat de aproape un an.
La nici o lună după acel moment, consilierii locali din Târgu-Mureș aprobau în august 2021 o hotărâre cu privire la preluarea terenului și a construcției în administrarea primăriei, delegându-l pe primar pentru a face demersurile necesare la minister. Abia în iunie 2022 a fost finalizată Hotărârea de Guvern prin care bazinul a fost trecut în administrarea Clubului Sportiv Mureșul.
Bazinul stă închis, însă în decembrie 2021 a obținut omologarea pentru competiții naționale și internaționale, pentru o perioadă de 5 ani, din partea Federației de Natație.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața localăHG-ul recent emis a venit la pachet cu posibilitatea lansării concursurilor pentru cele 14 posturi necesare funcționării bazinului. Lipsa schemei de personal a fost un alt motiv pentru care bazinul nu a putut fi funcțional.
Odată și acest pas finalizat și realizarea ultimelor dotări – turnicheții de acces, punctele anti-doping și de prim ajutor – bazinul olimpic se va putea deschide în această vară, cel târziu în august, potrivit directorului Clubului Sportiv Mureșul.
O poveste aproape trasă la indigo este cea a Centrului Național de Natație de la Otopeni, cea mai modernă bază de natație din România.
Dispune de două bazine olimpice, unul de înot și unul de sărituri în apă și alte patru bazine de încălzire / inițiere în înot, urmând să găzduiască între 5-10 iulie Campionatele Europene de Juniori, la ambele discipline.
Singurul bazin olimpic de înot omologat oficial și totodată funcțional – inaugurat în 2014, în urma unei investiții de peste 45 de milioane de lei – este cel al Clubului Sportiv Dinamo, din București.
Șase ani a durat construcția bazei sportive cu 700 de locuri, care găzduiește și meciuri de polo.