Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că, în noua formă a legii privind Pilonul II de pensii, administratorilor fondurilor le va fi permis să investească într-o gamă mai largă de plasamente financiare. Proiectul va diminua însă contribuțiile virate la fondurile administrate privat, eliminând obligativitatea contribuțiilor pentru angajații tineri și încurajând contributorii la Pilonul II să iasă din acesta, întorcându-se cu tot cu activele acumulate înapoi în sistemul public.
Statul a contribuit, oricum, și până acum la diminuarea sumelor acumulate în conturile de pensii private ale românilor, cu aproape 13%, nerespectând calendarul de majorare a contribuțiilor stabilit inițial prin lege.
”Categoric, dacă tot impui un randament unui fond trebuie să-l lași să aibă investiții în zone cât mai largi, dar cu un anumit prag, pentru că riscul trebuie să fie totuși limitat”, a arătat Teodorovici, întrebat dacă noua formă a legii va extinde marja de plasamente pentru administratorii fondurilor de la Pilonul II de pensii.
Acesta a arătat că vor avea loc discuții în acest sens cu administratorii fondurilor, astfel încât noua formă a legii să fie ”echitabilă” pentru toți asigurații.
CITEȘTE ȘI Noua lege privind Pilonul II - pregătită să fie avizată până la finalul lunii iunie. Dăncilă: Ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată dacă va contribui la Pilonul IIBanii fondurilor de pensii sunt investiți în proporție de 92% în economia românească, plasamentele având un profil conservator (circa 75% în obligațiuni și piață monetară).
La Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin plasamente de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate.
Administratorii fondurilor ar dori să poată investi și în proiecte majore de infrastructură, start-up-uri și alte forme de plasament care nu sunt cuprinse acum în legislație.
Guvernul intenționează să adopte până la finele lunii iunie noua legislație privind Pilonul II de pensii, administrat privat, după ce va obține și avizul Autorității de Supraveghere Financiară. Premierul Viorica Dăncilă a susținut că, în acest mod, Executivul se va asigura că nicio persoană care contribuie la aceste fonduri de pensii nu va avea, la pensionare, drepturi diminuate.
Primul-ministru și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțaseră la începutul acestei luni că Guvernul lucrează la un mecanism prin care persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii, administrat privat, să se transfere cu aceste contribuții integral la Pilonul I, administrat de stat, asigurații urmând să fie informați periodic cu privire la sumele acumulate în contul personal de pensii.
”Pentru ca oamenii să vină către Pilonul II, trebuie să ne asigurăm noi, ca stat, vis-a-vis de următoarele lucruri: în primul rând, transparența în ceea ce înseamnă contribuția fiecărui contribuabil la acest Pilon I, în sensul că informațiile trebuie aduse la cunoștința contribuabilului, vis-a-vis de cât s-a acumulat, exact perioada de timp în care a acumulat, pentru a fi sigur că banii pe care îi depune lunar există, sunt folosiți în mod eficient și că omul are siguranța unei pensii atunci când iese la pensie. De asemenea, trebuie să găsim un mecanism pentru a stimula trecerea opțională de la Pilonul II la Pilonul I”, declara Teodorovici.
Până în prezent, nerespectarea de către stat a calendarului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II a avut ca efect diminuarea cu 12,9% a sumelor acumulate în conturile românilor, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Cu toate că legislația prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II (pensii private obligatorii) de la 2% (din venitul brut al fiecărui salariat) în 2008 la 6% în 2016, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018.
“Practic, din cauza nerespectării legii de către stat, românii au acum, după 10 ani de funcționare a Pilonului II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal de pensie private decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul negativ la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)”, a declarat Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al APAPR, prezent marți în Comisia economică, industrii și servicii a Senatului.
Potrivit APAPR, performanțele Pilonului II au confirmat așteptările inițiale. Astfel, randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent.
La finele lunii februarie, totalul activelor celor 7 fonduri de Pilonul II a ajuns la 41,7 miliarde de lei. Din această sumă, 7,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor de către administratori.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eurostat nu acceptă garanții guvernamentale pentru Fondul Suveran și cere ca acesta fie autonom, chiar dacă statul poate pierde majoritatea la companiile de stat. Lista companiilor incluse a fost redusăProiectul guvernamental de modificare a legislației Pilonului II vizează, de fapt, o naționalizare mascată a pensiilor private, a susținut senatorul liberal Florin Cîțu, președintele Comisiei economice din Senat, la finele întâlnirii cu administratorii de pensii private.
“Vă spun în premieră că săptămâna viitoare va fi o ordonanță de urgență, care va avea o variantă urâtă, spre naționalizarea pensiilor private, a Pilonului II, iar o astfel de intervenție înseamnă volatilitate pe piețele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Ceea ce ne spun ministrul Finanțelor, ministrul Muncii și, în general, PSD-ul, înseamnă costuri mai mari pentru toți cei care muncesc astăzi în România, doar pentru a plăti niște pensii pe care ei le-au mărit din pix, niște pensii speciale, niște pensii nesimțite. Vorbim de banii privați acumulați la Pilonul II, vorbim de 42 de miliarde de lei, adică 5% din PIB-ul României, pe care cei de la putere vor să-i ia cu japca ca să plătească tot ce au promis în campania electorală”, a afirmat Cîțu.
El a adăugat că opționalizarea banilor acumulați în conturile aferente Pilonului II, măsură avansată de Guvern, este prea puțin probabilă, pentru că acești bani sunt privați și legislația “nu prea permite”.
“Puterea actuală ar da dovadă de prostie să-și arunce singură casa în aer, deja se strâng nori negri asupra României, inflația e în creștere, deficitul comercial la fel, deficitul bugetar a urcat, toate arată că economia României este supraîncălzită. Să încerci singur să îți arunci casa în aer printr-o volatilitate crescută pe piața financiară înseamnă dovadă de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD și ar fi o dovadă publică de prostie. Absența colegilor PSD la întâlnirea cu administratorii de pensii private o înțeleg acum pentru că ei știau deja ce se va întâmpla, că Pilonul II va dispărea și nu vedeau oportunitatea acestei discuții”, a spus senatorul.
Întrebat cum se va realiza naționalizarea pensiilor private, Cîțu a afirmat că banii acumulați în Pilonul II vor fi mutați în Pilonul I, adică acolo de unde se plătesc acum pensiile de stat.
“Este ceea ce am văzut în Polonia și, parțial, în Ungaria, lucrurile astea s-au întâmplat în modelele de țări pe care le are Liviu Dragnea în prezent. Urmează România”, a spus senatorul.
Cîțu a mai spus că, dacă Guvernul va naționaliza banii acumulați la Pilonul II, românii au posibilitatea să dea statul în judecată.
“Da, o pot face, dar să vedem dacă vor câștiga. Pe de altă parte, vor pierde timp și bani, ceea ce este o prostie din partea statului că îi impinge în această direcție”, a mai spus Cîțu.