CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD Pensii

CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD Pensii
scris 28 mai 2024

Grupul Banca Transilvania preia BRD Pensii, tranzacție anunțată anterior de Profit.ro.

VEZI AICI ȘI Motivele avansate pentru retragerea autorizației fostului director general al BRD Pensii. ASF a estimat prejudiciul la peste 21 milioane lei

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Transilvania a intrat pe piața pensiilor private în 2019, prin achiziția surprinzătoare a Certinvest Pensii.

Cel mai mare jucător al pieței de capital, care administrează pensiile a peste 3 milioane de români și tocmai a mizat și pe Premier Energy, și-a majorat puternic expunerea la Hidroelectrica. O singură acțiune străină pentru viitorii pensionari români CITEȘTE ȘI Cel mai mare jucător al pieței de capital, care administrează pensiile a peste 3 milioane de români și tocmai a mizat și pe Premier Energy, și-a majorat puternic expunerea la Hidroelectrica. O singură acțiune străină pentru viitorii pensionari români

Acum, Grupul Financiar BT, confirmă că, prin Banca Transilvania și BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

Pentru achiziție este nevoie în România de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Controale la rafinăriile din Ploiești. De mulți ani, locuitorii au depus sute de reclamații CITEȘTE ȘI Controale la rafinăriile din Ploiești. De mulți ani, locuitorii au depus sute de reclamații

„Achiziția este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja în oferta noastră, și ajungem pe o piață nouă, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania.

CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD Pensii

După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanțarea statului, dar și a mediului privat, având o perspectivă investițională pe termen lung.

Românii scapă de viză pentru Thailanda CITEȘTE ȘI Românii scapă de viză pentru Thailanda

Credem că, prin capabilitățile noastre, putem să contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienților o gamă diversificată de produse de economisire”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Profit.ro a anunțat anterior că Banca Transilvania a intrat în faza discuțiilor exclusive pentru achiziția BRD Pensii, care are în administrare active de peste 5,5 miliarde de lei în Pilonul 2 și circa jumătate de milion de clienți.

După achiziția BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, va urma un parcurs mai „complicat”. BRD Pensii urmează să fie integrată în BT Pensii. Cea din urmă este activă însă doar pe Pilonul 3 (pensiile facultative), în timp ce BRD Pensii are clienți atât pe Pilonul 2 (pensiile obligatorii administrate privat), cât și pe Pilonul 3, arăta Profit.ro.

O nouã ediție Tezaur: Cu ce dobânzi neimpozabile vine acum statul CITEȘTE ȘI O nouã ediție Tezaur: Cu ce dobânzi neimpozabile vine acum statul

Interesul BT pentru tranzacție vine din faptul că este o „oportunitate bună”, atât ca tranzacție, pentru numărul de clienți ridicat care poate fi adus, cât și ca posibilitate de a intra pe Pilonul 2.

BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA este deținută de SOGECAP, societate de asigurări franceză, parte a grupului Societe Generale, cu 51% din acțiuni, și de BRD Societe Generale, cu 49%.

BRD Pensii are în administrare active de 5,56 miliarde de lei în Pilonul 2. La finele anului trecut, situația detaliată arată că banii erau plasați preponderent în titluri de stat (circa 72%) și acțiuni (18,6%). BRD Pensii plasase 4,6% din fonduri în acțiuni la Banca Transilvania în valoare de circa 250 de milioane de lei, fiind și cel mai mare plasament de acțiuni – acțiuni pe care este posibil să fie nevoită să le vândă după preluare. Și Fondul de pensii facultative BRD Medio are plasate în acțiuni Banca Transilvania 11,2 milioane de lei, respectiv 4,83% din portofoliu.

CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD Pensii

Fondurile private de pensii au reglementări speciale privitoare la plasamente, pentru a fi evitate conflicte de interes. Dacă societatea de administrare are ca acționar o bancă, aceeași bancă nu poate fi și depozitar pentru fondul de pensii.

Mega Image își urcă puternic profitul în România. Proprietarul a decis să mizeze pe inteligența artificială CITEȘTE ȘI Mega Image își urcă puternic profitul în România. Proprietarul a decis să mizeze pe inteligența artificială

În cazul BRD Pensii, pentru Fondul de pensii private obligatorii, contul de depozit la termen era la BCR, unde era plasate 4,2% din fonduri sau 230 de milioane de lei. Fondul mai avea plasate și circa 48 milioane de lei în două emisiuni de obligațiuni ale Raiffeisen Bank, fără expunere și pe obligațiuni Banca Transilvania. 

În cazul Fondului de pensii facultative BRD Medio, de dimensiuni mi mici, tot la BCR era plasat un depozit la termen de 9,15 milioane de lei. 2,13 milioane de lei sunt în obligațiuni Raiffeisen. Alte 48,6 milioane de lei sunt în acțiuni, iar cea mai mare parte a plasamentelor a mers în titluri de stat: 161,45 milioane de lei (69,57% din portofoliu)

BT Pensii, cu care în viitor se va face integrarea, administrează doar fond de pensii de pilon 3, facultative, și are depozitele la termen împărțite între BRD-Groupe Societe Generale (3,26 milioane de lei), Unicredit (2,05 milioane de lei) și Eximbank (1,1 milioane lei). Are plasate și 18,14 milioane de lei îm obligațiuni corporative emise de trei bănci: BCR, Raiffeisen și Unicredit.

Nvidia ajunge la o capitalizare record. Creștere de 3.000% în 5 ani CITEȘTE ȘI Nvidia ajunge la o capitalizare record. Creștere de 3.000% în 5 ani

Societatea de administrare, pe care BT vrea să o cumpere, avea la jumătatea anului trecut venituri din exploatare de 10 milioane de lei, dintre care 6,4 milioane de lei din comisioane de administrare a Pilonului 2, și cheltuieli de 14,7 milioane de lei, inclusiv cheltuieli nete cu provizioanele de 4,4 milioane de lei. Pierderea netă a societății s-a redus însă de la 16,4 milioane de lei la jumătatea lui 2022 la 4,7 milioane de lei.

Societatea BRD Pensii a fost lovită de un scandal în 2022. Directoarea Alina Andreescu și alte 14 persoane au fost puse sub acuzare pentru delapidare, cu un prejudiciu estimat la 23 de milioane de lei. Francezii au fost nevoiți să facă o majorare de capital pentru a acoperi lipsurile din bilanțuri.

Banca BRD a anunțat în toamna lui 2022 că renunță la activitatea de vânzare a fondurilor de pensii private pentru pilonul 2 și 3 administrate de BRD Pensii, acesta fiind și principalul canal de vânzare pentru societatea de pensii. În fapt, activitatea de vânzare a fost foarte redusă, fondurile BRD Pensii fiind printre cele mai puțin active în piață și cu randamentul cel mai mic asigurat participanților la Pilonul 2. Majoritatea noilor clienți au intrat prin redistribuire aleatorie, procedura prin care angajații nou intrați în ăiața muncii sunt distribuiți între fondurile de pensii de Pilon 2 dacă nu își aleg singuri entitatea la care vor să contribuie la pensiile private obligatorii. 

Recent a apărut și informația că SocGen ar pregăti un exit total din România și că a angajat JP Morgan pentru a-i găsi un cumpărător. Oficialii SocGen și cei ai BRD nu au dorit să comenteze.

În schimb, BT este în expansiune pe piața internă, după ce a anunțat oficial achiziția afacerilor OTP în România.

Profit.ro a anunțat în toamnă că BRD Pensii Private și-a diminuat capitalul social cu 19,6 milioane de lei, la 32,35 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor pentru Pilonul II și Pilonul III din 2022 și pentru restabilirea nivelului activului net.

În perioada 2018 - 2022, pierderile BRD Pensii Private au însumat 55,57 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd pensii
banca transilvania
bt pensii