Transferurile de bani pe coridorul România-Asia înregistrează o creștere totală de 58% printre principalele destinații din Asia către care sunt efectuate constant și recurent astfel de transferuri fiind Filipine, Pakistan, Nepal și Indonezia.
Acestea sunt coridoare relativ noi pe care se remarcă o activitate de trimitere de bani din România, fiind pusă pe seama creșterii numărului de angajați de origine asiatică din România, în ultima perioadă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe fondul crizei forței de muncă acuzată de angajatori, companiile românești au apelat în ultimii ani tot mai des la lucrători emigranți proveniți din zona Asiei. Aceștia aleg să trimită o parte din veniturile obținute în România către familia și rudele lor de acasă, drept consecință determinând astfel o creștere cu peste jumătate a numărului de transferuri efectuate din România către țările asiatice din care provin. Suma medie transferată de către aceștia se înregistrează între 50 și 100 euro, reprezentând astfel mai mult de un sfert din salariul minim individual obținut de marea majoritate a acestor angajați.
„Coridoare precum România-Filipine au început să prezinte activitate încă de acum câțiva ani. Aceasta a sporit între timp, odată cu afluxul de forță de muncă din Asia deschizându-se și alte coridoare de transfer dinspre România către state din Asia de Sud și Sud-Est. Astfel că la acest moment observăm o creștere cu peste jumătate a acesteia, per total, către continentul asiatic. Ce este interesant de observat însă, este că în comparație cu ceilalți clienți ai noștri, imigranții din Asia transferă sume care depășesc media de un sfert din venitul realizat de o persoană. Aceasta are la bază specificul cultural - identificat în eforturile noastre constante de a ne cunoaște cât mai bine clienții, pentru a putea veni în întâmpinarea lor cu un produs care să se plieze cât mai bine pe nevoile lor - potrivit căruia imigranții din Asia au datoria morală de a își susține financiar nu doar familia de bază, ci și familia extinsă,” a afirmat Marius Nedelcu, Chief Marketing Officer, TransferGo.
Valoarea medie a sumei transferate de un român din diaspora către țară se situează în jurul sumei de 500 euro/lună, potrivit datelor TransferGo. Această valoare reprezintă 1/4 din venitul mediu lunar, estimat la 2000 euro, realizat de un român care lucrează peste hotare în state precum Marea Britanie sau Franța.
CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companiiPe plan local, TransferGo este prezent din 2015, iar la începutul acestui an a raportat o creștere de 50% a fluxului de bani pentru țara noastră aferentă lui 2020, precum și un grad de utilizare a aplicației de peste 90% la transferurile către România.