Primăria a decis: Bucureștenii nu mai pot vedea dresuri cu animale la Circul Globus

Primăria a decis: Bucureștenii nu mai pot vedea dresuri cu animale la Circul Globus
scris 30 ian 2017

Dresura de animale a fost eliminată din obiectul de activitate al Circului Globus, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în unanimitate în ședința de luni a Consiliului General al Municipiului București.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, că animalele de la Circul Globus vor fi relocate, Primăria colaborând în acest sens cu organizațiile pentru protecția animalelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O parte dintre animalele de la Circul Globus ar urma să ajungă la grădini zoologice, iar unele ar putea fi folosite în anumite expoziții, eventual tot în cadrul circului, dar nu în timpul spectacolelor, a mai spus Firea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru a susține necesitatea eliminării dresurii din obiectul de activitate al Circului Globus, primarul Capitalei a dat ca exemplu "Cirque du Soleil", ca are doar numere de acrobații și, totusi, e de renume.

Potrivit hotărârii adoptate luni de CGMB, din Regulamentul de organizare și funcționare al Circ&Variete Globus vor fi eliminați termenii "dresură" și "turul menajeriei", conform Proiectului de hotărâre privind modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea CGMB nr. 414/2016.

De asemenea, va fi exclusă și atribuția departamentului de relații internaționale de a se ocupa de formalitățile vamale pentru animalele artiștilor străini care apar în spectacolele Circului Globus, precum și orice alte referiri la dresură și animale.

"Animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", se mai arată în proiect.

Administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare pe durata celor șase luni, potrivit documentului.

ÎCCJ a respins ca inadmisibilă o sesizare care ar fi putut să tranșeze admisibilitatea proceselor pe creditele în franci elvețieni CITEȘTE ȘI ÎCCJ a respins ca inadmisibilă o sesizare care ar fi putut să tranșeze admisibilitatea proceselor pe creditele în franci elvețieni

Ca urmare a eliminării folosirii animalelor, Circ&Variete Globus București va fi "producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice".

În expunerea de motive pentru interzicerea animalelor la circ se arată că există studii de specialitate care susțin cu argumente științifice că, în spectacolele de circ, animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesitățile și mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferință și chiar decesul prematur al acestora.

"Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învățat, trucuri care sunt cu totul anormale și neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condițiile de viață corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiștii în dresura animalelor sălbatice susțin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri", se mai arată în expunerea de motive, semnată de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Documentul invocă, de asemenea, riscurile suplimentare pentru siguranța publică, reprezentate de animalele din circuri, acestea având "instincte sălbatice și nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate".

Primarul Capitalei mai susține că spațiile în cuștile și țarcurile de circ nu pot acoperi necesitățile acestor specii, care parcurg distanțe mari în libertate sau trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie.

"Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfășoară pe o suprafață de circa 400 de kilometri pătrați, echivalentă cu dublul suprafeței municipiului București. În circuri, «regele animalelor» are la dispoziție maximum 12 metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare și alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale", arată Gabriela Firea.

Unsprezece animale, între care doi tigri, au murit în 12 ianuarie, în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus, pompierii reușind să salveze alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile și ponei.

Producător: Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018, din motive de fabricație CITEȘTE ȘI Producător: Vaccinul hepatitic B nu va mai fi adus în România până în ianuarie 2018, din motive de fabricație

Edilul Capitalei l-a demis pe managerul Circului Globus, Victor Coman, susținând că el trebuia să asigure adăposturi corespunzătoare animalelor care au murit în incendiu.

O petiție pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri a fost inițiată în urma incendiului în care au murit 11 animale ale Circului Globus, aceasta strângând peste 60.000 de semnături.

viewscnt
Afla mai multe despre
circul globus
dresura animale