Născută în București, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru și Film între anii 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”.
Cunoscuta actriță poate fi urmărită în 2016 pe scena Teatrului Național în “Visul unei nopți de vară”, dar și alături de Radu Beligan.
CONSIERGO: Ce planuri aveți pentru anul 2016. În ce spectacole vă putem vedea?
MAIA MORGENSTERN: Suntem la Teatrul Național București și din acest motiv am să încep cu asta. Cea mai nouă premieră a acestui teatru este “Visul unei nopți de vară” în regia lui Petrika Ionesco. Un spectacol ce-mi prilejuiește marea satisfacție de a mă afla pe scena mare a Teatrului Național, într-o distribuție excepțională alături de colegi formidabili din generații diferite și mă gândesc aici la domnul Costel Constantin, Claudiu Bleonț, Marius Bodochi, dar și colegi foarte tineri Lari Giorgescu, Ana Covalciuc, Raphaela Lei, iar coregrafia Florin Fieroiu, costumele Corina Gramosteanu, muzică Petre Ancuța. Îmi este așa de drag acest spectacol pentru că modul de interpretare pe care îl abordez este un fel de a cânta, ceva cu totul și cu totul diferit pentru mine, să-i spun o operă rock, deși e un cuvânt prea mare pentru mine.
CONSIERGO: Dumneavoastră interpretați aici rolul Titaniei.
MAIA MORGENSTERN: Da. Este vorba de personajul Titania, zeitatea feminină aflată în conflict cu Oberon, însă cred că domnul Petrika Ionesco a redescoperit acest text dintr-o optică fiilosofica specială – vârstele iubirii din perspectiva războiului – în adolescență sau la maturitate. Apoi, “Vizita bătrânei doamne”, tot la Teatrul Național. Aproape sufletului meu sunt și spectacolele Teatrului Evreiesc, ce se va deschide în luna martie, după renovare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONSIERGO: Și asta vi se datorează!
MAIA MORGENSTERN: Cu toții am reușit să convingem autoritățile că era imperios necesară această restaurare și reabilitare pentru că această clădire a teatrului face parte din clădirile-monument ale Bucureștiului.
CONSIERGO: Așteptăm să ne țineți la curent și să ne spuneți când putem vedea spectacolele Teatrului Evreiesc.
MAIA MORGENSTERN: Asta nu înseamă că noi nu am lucrat în tot acest timp, chiar am scos și noi premiere. De exemplu, “De la Caragiale la Salom Alehem” și este vorba despre o întâlnire imaginară ce are loc într-un tren care este bântuit de tot felul de pasageri; vom întâlni personaje stilizate, cunoscute deja și familiare publicului larg.
CONSIERGO: Este un spectacol despre care toată lumea vorbește în teatru cum că ar fi excepțional de emoționant. Acolo dansați, cântați și recitați.
MAIA MORGENSTERN: Probabil este “O femeie singură” după textele lui Franca Rame și Dario Fo. L-am jucat de curând la “Youthank” un festival organizat de tineri. E un spectacol care îmi este foarte drag și care, din păcate, se joacă rar. O femeie singură ce-și inventează o lumea în care trăiește și în care nu mai e așa de singură, iar starea de cântec țâșnește din ea.
CONSIERGO: Deci să nu ratăm!
MAIA MORGENSTERN: Mai sunt și alte spectacole: “Asta seară: Lola Blau” ,”Profesiunea Doamnei Warren” ce se joacă la Teatrul Mic,
“Mic și-al dracu”, “Parchează-ți mașina la Harvard”. Momentan jucăm rar și în diverse spații, dar de îndată ce se va deschide Teatrul Evreiesc, toate își vor găsi locul acolo. Va fi mai simplu.
CONSIERGO: Ce premiere se anunță în 2016 în care jucați?
MAIA MORGENSTERN: Este un spectacol cu maestrul Radu Beligan, la Teatrul Teatrelli și în curând vă voi invita la premieră. Apoi, cu domnul Horațiu Mălăele pregătim un proiect pentru teatrul din Ramnicu Vâlcea, și de asemenea, pregătesc ceva cu domnul Mihai Mănuțiu la Turda.