Un ”Autoportret în 1945” al pictorului Adrian Ghenie, cel mai bine cotat artist român contemporan, a fost vândut vineri seară, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 1,45 milioane de lire sterline, echivalentul a peste 1,6 milioane de euro. Tabloul lui Ghenie, selectat în licitația de artă postbelică și contemporană, a fost urmat de o lucrare a lui Basquiat, vândută pentru 8,6 milioane de lire sterline.
Lucrarea artistului român este de dată mai recentă, din 2014, anul precedent reprezentării țării noastre de către Ghenie la Bienala de la Veneția, cu expoziția Darwin's Room.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ghenie s-a imaginat de-a lungul timpului ca Charles Darwin, Vincent van Gogh sau Elvis Presley, dar acum a ales să se autoreprezinte în 1945, purtând în mod anacronic pantofi sport la modă, având brațul aparent ridicat și un chip înroșit până la disoluție, simboluri evidente ale conflictului încheiat în anul menționat. Referințele la istorie și la conflictele care au marcat secolul trecut marchează opera lui Adrian Ghenie, iar lucrarea vândută vineri seară la Londra nu face excepție, după cum remarcă și celebra casă de licitații.
Lucrarea a avut prețul de pornire la 900.000 de lire și s-a oprit la estimarea minimă a licitatorilor, respectiv 1,2 milioane de lire sterline, diferența până la 1,45 milioane de lire fiind comisionul plătit de cumpărător.
CITEȘTE ȘI Celine Dion vine în RomâniaCu o seară înainte, la Sotheby's Londra, în licitația în care lucrarea "Devolved Parliament", semnată Banksy, a fost adjudecată pentru 9,9 milioane de lire sterline, un ”Studiu pentru bătăia cu frișcă”, din 2013, de Ghenie s-a vândut cu 337.500 de lire sterline.
Anul curent a fost marcat și de numeroase vânzări ”de milioane” ale pictorului român.
În luna mai, lucrarea Babe in the Woods a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din New York, pentru 2,29 milioane de dolari, echivalentul a 2 milioane de euro. În aceeași licitație, sculptura Rabbit de Jeff Koons, un celebru artist american, s-a vândut pentru 91 milioane de dolari, preț record în cazul unui artist în viață. Lucrarea a fost expusă prima dată în 1986 și promovată în galeria de la New York a româncei Ileana Sonnabend.
În luna martie, o altă lucrare a a lui Ghenie, The Collector 4, a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro.
Cu doar o seară înainte, tot la Londra, dar la Casa Sotheby’s, lucrarea Duchamp’s Funeral I a lui Ghenie a fost vândută pentru 4,3 milioane de lire sterline, adică aproape 5 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Tenismanul ceh Tomas Berdych, după vizita pe Transfăgărășan: Ai avut dreptate, Jeremy Clarckson, este cel mai frumos drum din lumeÎn urmă cu trei ani, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă. Ofertele au depășit, astfel, cu mult, estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea la 1-1,5 milioane de lire sterline.
Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.