Departamentul american de Stat a nominalizat oficial Polonia în vederea intrării în programul Visa Waiver, a anunțat Casa Albă vineri. Și România încearcă să intre în program de mulți ani, însă fără succes până în prezent.
Dacă nominalizarea va fi aprobată, cetățenii polonezi vor putea să călătorească fără viză în Statele Unite ale Americii pentru o perioadă de până la 90 de zile.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat încă de luna trecută că va acorda Poloniei acces la programul Visa Waiver.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți“Relațiile bilaterale dintre SUA și Polonia nu au fost niciodată mai puternice”, a transmis Casa Albă.
În august, cu ocazia întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, Trump a declarat că reafirmă și întărește parteneriatul dintre SUA și România și și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, însă fără să își asume vreun angajament.
"Este o chestiune la care ne gândim", a precizat, lacunar, președintele american - puternic luptător împotriva migrației ilegale - cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii români în SUA.
Din păcate, declarația președintelui american legată de vize este în linie cu cele anterioare ale oficialilor SUA privind ridicarea vizelor pentru români, în condițiile în care până în prezent nu s-a întâmplat nimic în acest sens.
Programul Visa Waiver, în care România tot încearcă să intre, permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite ale Americii pentru 90 de zile, fiind deschis pentru cetățenii ai căror state au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. Programul a fost lansat în 1986 și include în prezent 38 de țări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Bruxelles-ul a cerut la un moment dat Washington-ului să nu excludă niciun stat membru UE de la programul Visa Waiver, dar fără prea multă convingere și insistență.
CITEȘTE ȘI Puterea a mai găsit o soluție pentru lipsa miniștrilor interimari: Secretarii generali, deja ordonatori principali de credite, devin și reprezentanți legali ai ministerelorÎn 2014, rata de refuz pentru România a coborât pentru prima dată sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% în 2010, dar până la coborârea unui prag de maximum 3% mai este mult timp.
Oficialii români au avut multiple întâlniri, în timp, cu cei americani pentru discuții pe tema vizelor, dar fără niciun rezultat concret, chiar dacă criteriile tehnice și de securitate pentru Visa Waiver au fost îndeplinite.
Tot atunci, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat, cu o importantă majoritate, decizia de intensificare a controlului asupra călătorilor din cele 38 de țări care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriștii să pătrundă pe teritoriul american.
În timpul mandatului președintelui Barack Obama a fost ridicată problema privind creșterea pragului de 3% la un procent mai mare pentru a fi mai ușor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz să intre în Visa Waiver, lege care trebuie să treacă însă de Congres.