Cineastul francez Luc Besson și reprezentanții companiei sale de producție cinematografică, EuropaCorp, vor trebui să plătească regizorului american John Carpenter, coscenaristului acestuia și distribuitorului StudioCanal daune în valoare de 465.000 de euro, deoarece au plagiat un film al acestora, ”Escape from New York” (1981), atunci când au produs pelicula ”Misiune pe MS One/ Lockout” (2012), potrivit unei decizii a Curții de Apel din Paris, informează Le Figaro.
Potrivit acestei decizii, comunicată vineri de BFM Business, Luc Besson, dar și James Mather și Stephen Saint-Léger - regizorii și coscenariști au filmului ”Lockout” alături de Besson - au fost condamnați pe 10 iunie la plata unor daune de 100.000 de euro în contul regizorului John Carpenter, scrie News.ro.
Ei vor trebui să achite și suma de 40.000 de euro lui Nick Castle, coscenaristul filmului ”Escape from New York”. De asemenea, Luc Besson și partenerii lui de producție au fost condamnați la plata unor daune de 300.000 de euro în favoarea StudioCanal, compania care deține drepturile de exploatare a filmului american, în plus față de o despăgubire suplimentară de 25.000 de euro în conturile deținute de StudioCanal, John Carpenter și Nick Castle.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin această decizie, Curtea de Apel din Paris a mărit considerabil despăgubirile datorate de Luc Besson, fixate inițial la 85.000 de euro, cu ocazia primului verdict din acest proces, anunțat în mai 2015 de Tribunalul de Înaltă Instanță (Tribunal de Grande Instance - TGI) din Paris.
În plus, decizia anunțată vineri afirmă că TGI din Paris ”nu a ținut cont într-o manieră justă de prejudiciul moral pe care John Carpenter și Nick Castle l-au suferit, prin prisma distribuirii pe scară largă a filmului «Lockout» și că trebuia reevaluată suma reprezentând daunele atribuite fiecăruia dintre ei”.
John Carpenter, Nick Castle și StudioCanal au solicitat daune totale în valoare de 2,2 milioane de euro.
Așa cum reamintește BFM Business, Luc Besson afirmase, în momentul demarării procesului, că acesta reprezintă ”o atingere adusă libertății artistice”.
Cineastul francez a decis, atunci, să facă recurs, însă această idee nu a fost benefică, deoarece Curtea de Apel din Paris i-a menținut condamnarea și i-a agravat pedeapsa, mărind de cinci ori cuantumul daunelor datorate.
Compania sa de producție, EuropaCorp, nedorind să își agraveze cazul și mai mult, a anunțat deja că nu va face apel la Curtea de Casație.
În privința scenariului, judecătorii francezi au declarat că au remarcat o listă lungă de asemănări între cele două filme distopice. Într-o societate a viitorului, un ”băiat rău”, insolent și rebel, este abandonat într-o uriașă închisoare izolată, în care domnește anarhia. Izolat și dezamăgit, el are la dispoziție 24 de ore pentru a salva o persoană importantă, capturată de o bandă de deținuți.
Puncte comune au fost identificate și în ceea ce privește personajele secundare. De asemenea, faimosul ostatic este înzestrat cu un senzor care permite monitorizarea ritmului său cardiac.
În plus, au fost găsite numeroase asemănări în privința regiei, scenografiei, costumelor și chiar a jocului de lumini.
Luc Besson face obiectul unei alte acuzații de plagiat, din cauza filmului său ”Columbiana” (2011). Doi angajați din industria spectacolelor din Franța, care lucrează în regiunea orașului Bordeaux, l-au dat în judecată pe celebrul cineast, considerând că scenariul filmului ”Columbiana” îl copiază pe cel al scurtmetrajului lor ”Fantôme de l'Orchidée”, lansat în 2005.
Luc Besson, născut pe 18 martie 1959, este un regizor, scenarist și producător de film francez. A contribuit la producerea a peste 50 de lungmetraje de succes, iar printre cele mai cunoscute producții ale sale se numără filme precum ”Metroul” (1985), ”Leon” (1994), ”Al cincilea element” (1997) și ”Arthur și Minimoys” (2006).